2011. március 12.

Építőipari Mesterdíjat kapott a fényreflexiós homlokzat

Építőipari Mesterdíjat kapott a fényreflexiós homlokzat

A csarnoképítéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg'93 Kft. sárospataki acélszerkezet-gyártó üzemének bővítésénél innovatív, világszinten egyedülálló megoldással lépett túl a homlokzatburkolás bevett gyakorlatán: a homlokzat színeinek változtatásával interaktívan reagál a megfigyelő mozgására és a megvilágítás irányára.

A cég szakemberei évtizedes tapasztalataikat ötvözték a tervezők kreativitásával, és egy hétköznapi acélburkolat-rendszert olyan újszerű módon alkalmaztak, amely az átlagos megjelenésűnek számító acéllemezből meglepő esztétikai hatást váltott ki.

 

Építőipari Mesterdíjat kapott a fényreflexiós homlokzat

 

Minták, fények, színek, részletek

A gyártócsarnok homlokzatburkolata egyszínű, sorozatgyártott alapanyagból készült, de a kifejlesztett burkolati rendszer lehetővé tette, hogy a felületen tetszőlegesen kialakított minták rajzolódjanak ki. Az építészeti formaalkotás egyik fontos eszközét, a fény-árnyék kompozíciók jelentőségét az egyszerű acéllemezek sajátos elhelyezési módja eredményezi. Az egyik lemezen megjelenő fény a másikon már árnyékként jelentkezik. Ezt a hatást tovább erősíti a nagyméretű, „organikus” mintázatok alkalmazása. Az épület mellett elhaladva a napsugarak beesési szögének változása, ezáltal pedig a sötét és világos mezők váltakozása egyfajta mozgó homlokzatot eredményez. A színek esetében hasonló a helyzet: a moduláris rendszer segítségével egy egyszerű áfonyakék acéllemez – a fényviszonyoktól függően – a világos acélszürkétől a narancssárgán keresztül a sötét óceánkékig szinte minden árnyalatúként megjelenik az épületen. Érdekes momentuma a rendszernek az átforduló sarokmegoldás, amellyel elérhető, hogy – mind pozitív, mind negatív sarok esetén – ne a sarok éle legyen a meghatározó vizuális élmény, hanem a tetszőlegesen kialakított mintázat.

 

Építőipari Mesterdíjat kapott a fényreflexiós homlokzat

 

A kifejlesztett homlokzatburkolati rendszerrel a feliratoktól a nagyméretű, organikus mintákig, a szögletes vagy vonalkód architektúráig bármilyen mintázat kialakítható, és a vízszintes osztás mozgatásával a perspektíva is torzítható. Így tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető az épülettömeg nagyságának érzete.

 

Egyedi homlokzat hagyományos anyagokból

A rendszer másik nagyszerűsége költséghatékonyságában rejlik. A rendszer alapanyaga sorozatgyártásban készülő lemezburkolat, amit a Weinberg'93 Kft. megbízásából kifejlesztett – szabadalmi védelem alatt álló – homlokzatburkolási és elhelyezési rendszer tesz egyedivé. Az elért vizuális élmény egyedülálló, ami csak a nagyságrendekkel drágább egyedi rendszerek sajátja.

A végleges felületi rendszer kialakítása Pethő László vezető építész (Geon Építész Stúdió) és Lívják Csaba építész (N-Gon Studio Kft.) közös együttműködésének eredménye. Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma 2009-ben a Weinberg'93 Kft. saját fejlesztésű fémburkolati rendszerét Építőipari Mesterdíjban részesítette.

 

Hegedűs Anett

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog