2010. november 18.

A teraszok dilatálása a burkolat tartósságának egyik titka

A teraszok dilatálása a burkolat tartósságának egyik titka

A teraszok burkolatának tartósságát már az építmény helye is befolyásolja: a talaj vízzel telítettségének mértéke, szerkezetének lazasága ugyanis alapvetően meghatározzák a megfelelő technológia, és ezzel együtt a terasz építéséhez legalkalmasabb anyagok kiválasztását.

A szegélyvonal kiásását követően zsalukővel vagy zsalubetonnal készítendő el a szegélyfal, amit követhet a terasz megfelelő magasságig földdel vagy homokkal történő feltöltése. A feltöltött terület tömörítése után C16-os betonnal elkészíthető a fogadószint. Betonozáskor nem szabad elfeledkezni egyrészt annak vasalásáról, másrészt – ez nagyon fontos – a dilatációképzésről.

 

A dilatációképzés szabályai

1. kültéren, 25 négyzetméternél nagyobb egybefüggő felület esetén úgynevezett felező dilatálást kell alkalmazni, azaz legalább 10 mm széles dilatációs fugát kell készíteni, és azt rugalmas anyaggal (hablemezzel) kitölteni;

2. az így elkészített dilatációs szektorok hosszú oldala nem lehet hosszabb, mint a rövid oldal kétszerese (azaz például: ha egy falusi ház verandájának hossza 15 méter, szélessége pedig 2 méter, akkor 4 méterenként dilatációt kell kialakítani).

Erre azért van szükség, mert a már meglévő dilatációs fugák helye fogja meghatározni a burkolat dilatációs helyeit. A szigetelés készítése csak a fogadószint elkészültét követő legalább 28 napos száradási idő után kezdhető el.

Nagyon fontos, hogy a csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében legalább 2-3 százalékos lejtéssel készüljön a terasz!

 

Szigetelés két rétegben

Amennyiben a terasz 25 négyzetméternél nagyobb, a szigetelés mindig a dilatációnál kezdendő, ha ennél kisebb, akkor mindig a lábazatszigetelésnél. Teraszt mindig kétkomponensű szigetelőhabarccsal (Idrobuild) két rétegben kell szigetelni, a vízszigetelés vastagsága 2-3 mm legyen.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

Mind a dilatációs hézag, mind a lábazat szigetelésénél az első réteg elkészítésekor a fugát nem a szigetelőhabarccsal, hanem erre a célra kifejlesztett rugalmas gumiszalaggal (Guintoflex) kell átfedni. A második réteg szigetelés már átfedheti a teljes felületet. Egy nap száradást követően elkezdhető a burkolat ragasztása.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

 

Burkolatragasztás üregmentesen

Kültéren csak flexragasztóval szabad burkolni, és csak úgynevezett üregmentes ragasztási technológia (a burkolólap alatt a ragasztó 100 százalékosan kitölti a teret), illetve az ehhez megfelelő ragasztó (H40 Flotex) alkalmazható.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

 

Ezzel az eljárással gyakorlatilag teljesen megszűnik a felfagyás veszélye, és a burkolat sem fog kopogni. A ragasztáshoz nem hagyományos fogazott glettvasat, hanem íveset célszerű használni.

 

Csak rugalmas fugahabarcs használható

24 óra száradást követően a dilatációs fuga és a lábazati sarokfuga kivételével minden fuga poralakban kapható flexibilis fugahabarccsal (Fugabella Porcelana) töltendő ki, ügyelve a fuga megfelelő folyamatosságára. A dilatáció és a lábazati sarokfuga kitöltése szilikon alapú, rendkívül rugalmas, UV- és jégálló fugával (Sigibuild) végezhető.

 

 

Hasznos tanácsok teraszburkoláshoz

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog