filmszemle

2010. január 15.

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Praktikus újdonság a fémre, fára és műanyagra jól tapadó Villas PeriPad ragasztólap, mely – elsősorban – pincék, lábazatok szigetelésekor a keményhab hőszigetelő lemezek elmozdulásmentes rögzítésére szolgál a földvisszatöltés, illetve a végleges rögzítés elkészültéig.

Kül- és beltéren széles körben alkalmazható a fémre, fára és műanyag felületekre is biztosan tapadó PeriPad ragasztólap. A butilkaucsuk bázisú ragasztó- és rögzítőelemet a Periméter keményhab hőszigetelő lemezek függőleges felületekre történő tartós rögzítésére fejlesztették ki. Ragasztható a Villas által gyártott kenhető szigetelésekre (például Villafalt 5 ES) és bitumenes szigetelőlemezekre, teljesen sima felületű lemezekre, vagy akár egyenetlen felületekre is. A Villas PeriPad ragasztólap a lábazati részeknél is alkalmazható, de a mechanikus rögzítést nem helyettesíti, teherbírás szempontjából a bitumenes ragasztómasszával történő rögzítéssel tekinthető azonosnak.

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhezRagasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhezRagasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

 

Alkalmazhatóság

Az aljzatnak száraznak, szilárdnak és tisztának, portól, olajtól, kátrányszuroktól és más festékanyagoktól mentesnek kell lennie. A PeriPad lapok közvetlenül a keményhab hőszigetelő lemezre ragasztandók. A szigetelőlemezek megfelelő tapadása érdekében lemezenként hat ragasztólap alkalmazása javasolt. A Villas PeriPad alacsony hőmérsékleten is használható, ilyenkor a lapok ragasztórétegét – a tapadóképesség növelése érdekében – forró levegővel kell aktiválni.

A PeriPad feladata, hogy a keményhab lemezeket az aljzathoz rögzítse, és kizárólag a keményhab lemezek elmozdulásmentes rögzítését szolgálja a földvisszatöltés elkészültéig. Ragasztóképessége nem váltja ki a földvisszatöltés nyomóerejét, és nem védi meg a szerkezetet az építéskor fellépő egyéb hatásoktól, ezért a Periméter lemezek elhelyezését követően célszerű azonnal elkészíteni a földvisszatöltést.

 

Használati tanácsok

• A szigetelésen lévő finom port a PeriPad alkalmazása előtt el kell távolítani.

• Kenhető masszák, illetve kellősítők nem teljesen megszáradt felületén csak csökkent ragasztóerő tud kialakulni. A sima felületű szigetelőlemezen megjelenő kondenzvíz negatívan befolyásolhatja a Villas PeriPad ragasztólap tapadóképességét.

• A kellősítők (Pormex, Pormex Rapid, Emulbit stb.) nem szigetelőanyagok, ezért aljzatfelületként történő használatuk a Villas Peripad ragasztólap alá nem javasolt. Egyes anyagok (vizes bázisú, kenhető bitumenes szigetelések stb.) száradásukkor nedvességet adnak le (felületükön nedvesség képződik), emiatt a ragasztólap elveszítheti a kezdetben meglévő eredeti tapadóképességét.

• Nedves aljzat, illetve nedves hőszigetelés esetén a tapadóképesség csökkenhet.

• A Villas PeriPad ragasztólapot javasolt közvetlenül a hőszigetelő lemez széléhez igazítani. Ezzel elkerülhető a hőszigetelő lemez beépítéskori elbillenése, így a Periméter szigetelőlemez felfekvése is megfelelő lesz.

• A Periméter szigetelőlemez „mérőeszközként” is alkalmazható: a lemez hosszanti szélét a falhoz tartva felmérhető a fal egyenetlensége, így szemmel is látható, hogy elég lesz-e egy Villas PeriPad ragasztólap, vagy egyes részeken két egymásra illesztett ragasztólapot kell alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog