filmszemle

2010. február 08.

Csúszásmentes és kopásálló dekorpadlók

Csúszásmentes és kopásálló dekorpadlók

Kezdetben a műgyanta bevonatokat ipari padlóbevonatokként használták, majd a technológia fejlődésével mind újabb és újabb termékek jelentek meg a piacon – kihasználva a műgyanták azon jellemzőjét, hogy a legkülönfélébb dekoratív hatások megjelenítésére is alkalmasak.

 

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a műgyanta bevonatok, melyek első változatai az ipari padlók voltak. Ezek továbbfejlesztéseivel alakultak ki a poliészter műgyanta, epoxi, poliuretán, illetve vizes bázisú bevonatok, melyeket kvarchomokkal csúszásmentessé tehetünk, ezáltal növelhetjük a kész bevonat kopásállóságát. Napjainkban néhány típust már kültéri burkolatként is alkalmazhatunk, a cementbázisú bevonatokat pedig festékekkel is tudjuk színezni. Mára a színes kvarchomok adalékkal készülő műgyanta padlók mellett számos gyártó termékválasztékában megtalálható az úgynevezett felhős padlóbevonat is, melyet a többféle színű fedőbevonat egymásba csorgatásával hozhatunk létre.

Az alkalmazási lehetőségek szélesedésével azonban a felhasználói igények is folyamatosan nőttek, melyekre válaszul a kutatás-fejlesztés terén élen járó Mapei Kft. kifejlesztette epoxi, epoxi-poliuretán és cement alapú dekorbevonatait.

Csúszásmentes és kopásálló dekorpadlók

Epoxibevonatok

Az epoxi alapú bevonatok közül a System 33 Nouvolato a legismertebb, mely Mapefloor I 300 SL bevonat és többféle szín összedolgozásával jön létre.

A System 33 bizonyos színekkel kombinált önterülő változata különösen sima, fényes padló készítésére nyújt lehetőséget.

Csúszásmentes és kopásálló dekorpadlók

A nem önterülő Decor System 70 egy, illetve többféle színnel is színezhető, vagy akár különböző anyagok, tárgyak (csavar, fotó, hajtincs stb.) elhelyezésével díszíthető, (ilyenkor a kész bevonatot színtelen bevonattal le kell zárni ). Száradás után a felület hagyható a megszilárdult formájában, de fel is csiszolható. E bevonat zárórétege a víztiszta Finish 50 lakk, mellyel fényes és kemény padlóbevonat nyerhető. A megcsiszolt Decor 70 lakkozás nélkül is hagyható, így csúszásmentes és nagyon kemény, egy-, vagy többszínű padlóbevonatot képez.

 

Epoxi-poliuretán

A Mapefloor I 320 SL Concept a benne található poliuretán szálaknak köszönhetően rugalmasabbá és csiszolhatóvá válik, elöregedésekor, sérülésekor pedig gyémántfejes csiszolással és polírozással helyreállítható. Mivel kvarchomok töltés nélkül készül, ezért szikramentes bevonatként is alkalmazható. Gyárilag ötféle színben kapható.

 

Cementbázisú anyagok

Az Ultratop burkolat aljzatkiegyenlítőként végleges burkolatként is alkalmazható. Minimális vastagsága 6 mm. A kiöntött és megszilárdult burkolatot átdörzsölve márványos és fényes megjelenés érhető el. Mapefloor Finish 52-vel kezelve homogén, matt Ultratop bevonat készíthető, míg a Mapefloor Finish 50-nel történő kezelés fényessé és ellenállóvá teszi a bevonatot.

Az Ultratop bevonat adalékszer nélküli szárazcsiszolás után teljesen sima és fényes lesz, visszatükrözi a fényt, felülete pedig nagyon hasonlít a gránithoz. Ennek eléréséhez 10-12 mm rétegvastagságban kell felhordani.

Az Ultratop bevonat készítésekor használható Dynostone Color vagy természetes kő- és kőzúzalék adalék is. (Ilyenkor a minimális burkolatvastagságnál figyelembe kell venni az adalék szemcsenagyságát, de az ajánlott legkisebb rétegvastagság 10 mm.) Többféle szín alkalmazásakor kirekesztéssel határolhatók el egymástól a különböző színek.

Csúszásmentes és kopásálló dekorpadlók

Több szín együttes alkalmazásakor kirekesztéssel készül a bevonat (SOTE)

Az Ultratop burkolatok világosszürke, fehér, bézs, rozsdavörös, antracit és standard színekben kaphatók.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog