2010. március 02.

A lakásonkénti hőfelhasználás pontos mérése

A lakásonkénti hőfelhasználás pontos mérése

A Brunata elektronikus fűtésiköltség-osztók nemcsak a radiátorok által kibocsátott hőenergiát mérik, hanem az azok által a környezetből felvett hőenergiát is. A számlázás alapját pedig e két érték különbsége, azaz csak a fűtési rendszerből érkezett hőenergia képezi.

Az alacsony és magas vízhőmérsékletű fűtési rendszerekhez egyaránt alkalmazható kétérzékelős Brunata Futura elektronikus fűtésiköltség-megosztó folyamatosan érzékeli és méri a radiátor felületi hőmérsékletét, illetve a szobahőmérsékletet. A készülék a radiátorból származó hőt plusz hőként regisztrálja, a környezet hőkibocsátását pedig mínusz hőként. A hőfogyasztás e hőmérsékletek különbségének folyamatosan számított értékéből adódik. (Hőfogyasztás csak akkor keletkezik, ha a plusz hő és a mínusz hő különbsége – a vizsgált 24 órás periódus alatt – pozitív.) Ez az egyedülálló mérési elv azt eredményezi, hogy a készülék nem méri a napsütés, a gáztűzhely, vagy egyéb külső energiaforrások által kibocsátott hőt.

A Brunata Futura olyan központi fűtéses, hőfogyasztásmérővel ellátott többlakásos épületekben használható, ahol a radiátorra szerelt fűtésiköltség-osztókkal egyéni érdekeltség teremthető, ösztönzve ezzel a takarékos energiafelhasználást. A költségosztók segítségével a lakásonkénti fűtési hőfelhasználás pontosan mérhetővé és szétoszthatóvá válik.

A cserélhető, környezetbarát elemmel működő mérő könnyen olvasható LCD kijelzőjén az aktuális és az előző évi fogyasztás is nyomon követhető.

 

Pontos hőleadás-mérés 12 hónapon át

A Brunata Futura – a többi digitális költségosztótól eltérően – nem kapcsol ki és be bizonyos naptári napokon, hanem egész évben figyeli és méri a fűtési hőmennyiséget. Ez az üzemmód lehetővé teszi, hogy a mérés 365 napon keresztül megbízhatóan történjék, és az alacsony előremenő vízhőmérséklettel dolgozó rendszerekben is teljes biztonsággal alkalmazható legyen.

 

Memória az adatok tárolásához

Automatikus leolvasás és adattárolás a hónap első és tizenötödik napján történik. A készülék 26 hónapon keresztül tárolja a hőfogyasztási értékeket, a radiátor-, valamint a szobahőmérsékleteket.

A nagyszámú tárolt mérési adat számos értékes információt nyújthat, többek között kiszűrhető a kiugróan magas energiafogyasztás, a fűtési rendszer időleges meghibásodása, de fény derülhet a nem megfelelő épületszigetelésre, illetve annak sérülésére is. Az éves fűtési eredményeket a költségosztó tíz évig tárolja.

A memória funkció további előnye, hogy például költözéskor nem kell elvégezni a helyszínen a leolvasást, mert ez automatikus történik. Ha a mérőt manipulálni próbálják, vagy megrongálják, a mérő ezt is érzékeli és tárolja a memóriában. A beavatkozás pontos idejét is mindig regisztrálja.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog