schock

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szabálytalannak
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: Icopal Kft., alkalmazástechnika, bitumenes lemez, lapostető, tető, vízszigetelés
Termék
Lapostető-szigetelés: kulcskérdés a rögzítés és a párazárás
2010. 04. 21.

Az elkészült épületszigetelések minősége az alkalmazott anyagoktól, illetve a kivitelezési technológiától függ. A lapostetők tartós beázásmentességének feltétele a megfelelő tulajdonságú és rögzítésű bitumenes lemezek alkalmazása, valamint a megfelelő lejtés és párazárás kialakítása.


Magyarországon sajnos nincsenek az I. osztályú lapostető-szigetelések készítésére vonatkozó jogszabályok, a gyakorlatban az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) által összeállított irányelveket használják szabványpótlóként. Ezek az irányelvek egyrészt az épületszigeteléshez alkalmazott anyagokra, másrészt a kivitelezési technológiára is megfogalmaznak követelményeket. A Villas Hungária Kft. is ugyanezzel a szemlélettel törekszik arra, hogy minél több tartós, problémamentes szigetelés készüljön az országban: egyrészt mindig az adott szigetelési feladatnak megfelelő anyagokat javasol, másrészt gondosan kidolgozott alkalmazástechnikai útmutatókkal, díjmentes szaktanácsadással és képzésekkel segíti a tervezők és kivitelezők munkáját.

Beázásmentesen is elkészíthetők a lapostetők Beázásmentesen is elkészíthetők a lapostetők

Minimális lejtés

A beázásmentesség érdekében a lapostetők felületi lejtésének legalább 2 százalékosnak kell lennie, de bizonyos esetekben ez az érték kevés. Amennyiben a vízszigetelés táblás hőszigetelésre kerül, akkor annak felületén 2,5 százalékos lejtést kell kialakítani, deszkaaljzat esetében pedig legalább 4 százalékos lejtés szükséges. Ha a minimális lejtés nem biztosítható, akkor a kisebb lejtést ellensúlyozó megoldást kell alkalmazni: ez lehet a bitumenes lemez rétegszámának növelése, vastagabb szigetelőlemez alkalmazása, nagyobb átfedések kialakítása, vagy a követelményekben megfogalmazottnál jobb minőségű anyagok alkalmazása.

 

Lemeztulajdonságok

A szigeteléshez alkalmazott bitumenes lemezeknek legalább 4 mm vastagnak kell lennie. Több réteg bitumenes lemez alkalmazáskor – mivel az egymásra kerülő rétegek a lángolvasztással történő ragasztáskor egy réteggé olvadnak össze – ez a teljes vastagságra vonatkozik. További követelmény, hogy a szigetelés szakítóereje ne legyen kisebb 800 N-nál, szakadási nyúlása pedig 200 N-nál. Ez a követelmény nagy biztonsággal teljesíthető abban az esetben, ha az egyik szigetelőlemez üvegszövet, a másik poliészterfátyol betétes.

Ebből indul ki a Villas által ajánlott lapostetőszigetelési rétegrend is: az alsó réteg minden esetben Villas Elastovill E-G 4 F/K, a felső réteg fordított rétegrendű tetőknél Elastovill E-PV 4 F/K, egyenes rétegrendű tetőknél Elastovill E-PV 4 S/K, aminek felülete – az UV-védelem érdekében – palaszórással készül.

A javasolt anyagok 4 kg/m2 súlyúak, de létezik 4 mm vastag változatuk is, amelyek „Extra” jelöléssel vannak ellátva (például: E-G 4 F/K Extra).

 

Párazárás

Egyenes rétegrendű tetőknél a hőszigetelés alá párazáró réteget kell helyezni. Ez vasbeton födémnél AlGV45 jelű alumíniumbetétes párazáró lemez, fémfelületű (például trapézlemez) aljzat esetén öntapadó alsó felülettel kialakított Villaself SK, vagy Villaself SK-Plus lehet. Más termékek is alkalmazhatók párazáró rétegként, de ez esetben a rétegrendet páratechnikai számítással még a kivitelezés előtt ellenőrizni kell.

 

Rögzítés

A szigetelés időtállósága a megfelelő rögzítésen is múlik. Lángolvasztással történő ragasztás nem minden esetben alkalmazható, hiszen vannak anyagok, amiket nem érhet közvetlenül láng. Ilyenkor a rögzítés történhet egykomponensű PUR ragasztóval, vagy dübelezéssel. A szokásostól eltérő szerkezeteknél felmerülhetnek olyan kérdések is, amelyek megoldása nem egyértelmű, nem közismert és nem adnak rá megoldást az irányelvek, de a technológiai ajánlások sem. Ilyenkor célszerű igénybe venni a Villas Hungária Kft. által nyújtott ingyenes szaktanácsadást.

 


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!

Kapcsolódó cikkek:
Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal

Az utóbbi években olyan újszerű anyagokkal bővült a bitumenes szigetelésű lapostetők felújítására szolgáló termékek választéka, hogy sok esetben kifejezetten ajánlott a hagyományos, esetenként elavult termékeket és technológiákat ki-, illetve leváltani ezekre.

Mélygarázsok szigetelése bitumenes lemezekkel

Hazánkban az elmúlt évtizedekben parkolóházak helyett egyre gyakrabban épülnek mélygarázsok, mélyparkolók. Ennek oka – főként a városias beépítéseknél –, hogy a parkoló gépkocsik egyszerűbben elhelyezhetők térszint (áruházak stb.) alatt, mint önálló telken, a felszín felett.

Légtisztító tetőszigetelés

A NOx (nitrogén-oxid) a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező környezetkárosító melléktermék, ami egyre nagyobb mennyiségben termelődik, szennyezve a környezetet és a levegőt. Az Icopal Noxite olyan speciális bitumenes vízszigetelő lemez, ami megoldást kínál a levegő tisztítására, a káros NOx-részecskék semlegesítésére.

Egyrétegű tetők felújítása bitumenes lemezzel

A hazai kivitelezési gyakorlat szinte teljes mértékben mellőzi az egyrétegű szigetelések készítésének alapvető alkalmazástechnikai követelményeit – pedig ennek alapvető előírásait az ÉMSZ Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei pontosan rögzítik.

Szempontok a bitumenes szigetelések kiválasztásához

A pincék, falak, padozatok szigetelésénél talán a legfontosabb kérdés a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. A hazai piacon rendkívül nagy a választék, s ebbe a nagy kínálatba könnyen belezavarodhat az, aki nincs tisztában a termékek műszaki tartalmával, és a legnagyobb csapdába esik az, aki csupán a termékek árára figyel.

Komplex rendszer extenzív zöldtetők építéséhez

Sokszor nehéz feladat egy extenzív zöldtető rétegrendjét úgy összeállítani, hogy megfeleljen a vonatkozó ÉMSZ-irányelveknek, sőt a jelenleg érvényes úgynevezett CPR-rendeletnek is, hiszen valamennyi réteg anyagának, vastagságának és minőségének meg kell felelnie a teljesítményelvárásoknak.

Bitumenes szigetelésű lapostetők felújítása

Tudomásul kell venni, hogy a lapostetők felújítása minden esetben egyedi feladat, a tapasztalt beázások okai és körülményei nem általánosíthatók. Ezért a felújítási munkák előtt mindig helyszíni vizsgálatot kell tartani, aminek eredménye alapvetően meghatározza a további lépéseket.

Amit a mélyépítési szigetelésekről tudni kell

Milyen irányelvek alapján kell megtervezni, illetve kivitelezni az alépítményi szerkezetek szigetelését? Melyek a leggyakrabban előforduló hibák a mélyépítési szigetelések tervezése és kivitelezése során? Készíthető-e egyáltalán olyan szigetelés, melynek élettartama azonos lesz a védendő alépítményi szerkezet elvárt élettartamával?

Kéményrendszer vulkanikus kőzetből

A természetes vulkanikus kőzetből készülő köpenytéglájú Icopal Wulkan kéményrendszer fő előnyei közé tartoznak a kedvező hővezetési tulajdonságok, a stabilitás, az ötletes kéményfej-kialakítás, továbbá a – többek közt a praktikus csomagolásnak köszönhető – gyors kivitelezés.

Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince

A talajban lévő épület-szerkezetek talajnedvesség és talajvíznyomás elleni szigetelésére a megfelelő anyagok kínálatán túl gondosan kidolgozott alkalmazástechnikai útmutatókkal, díjmentes szaktanácsadással, illetve képzésekkel segíti a tervezők és kivitelezők munkáját a Villas Hungária Kft.

Téli hőszigetelés, nyári hőcsillapítás zöldtetővel

A lapostetők szerkezeti kialakítására számos tekintetben a legkedvezőbb megoldás a zöldtető, ami a zöldfelület növekedésén és az energiatakarékosságon kívül egyéb előnyöket is nyújt. A Villas bitumenes szigetelőlemezeinek felhasználásával hosszú távon is biztonságos, jól működő zöldtető-szerkezetek alakíthatók ki.

Pattintással erősíthetők össze az előtetőlemezek

A Fastlock előtetőrendszer UV sugárzás elleni védőréteggel ellátott áttetsző polikarbonát elemekből és alumínium tartószerkezetből áll. A könnyű és esztétikus alumínium tartószerkezetre könnyedén erősíthetők a polikarbonát lemezek, melyek az egyszerű szerelhetőség érdekében összepattintható peremmel készülnek.

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

Mire kell figyelni az alápincézetlen épületek talajnedvesség elleni szigetelésekor? Milyen következményekkel jár, ha a beton alaptest és az aljzatbeton eltérő mértékben süllyed meg? Hogyan célszerű a lábazati szigeteléseket kialakítani? Mikor kell, és milyen módon lehet biztonságosan védekezni a talajvíznyomás ellen?

Ragasztólap pinceszigetelések rögzítéséhez

Praktikus újdonság a fémre, fára és műanyagra jól tapadó Villas PeriPad ragasztólap, mely – elsősorban – pincék, lábazatok szigetelésekor a keményhab hőszigetelő lemezek elmozdulásmentes rögzítésére szolgál a földvisszatöltés, illetve a végleges rögzítés elkészültéig.

Érvek a jó minőségű állványfóliák mellett

Mitől lehet jobb, vagy rosszabb egy állványfólia? Miért érdemes egy jobb minőségűt választani, ha van olcsóbb is? Gyors rögzíthetőség, tartósság, tűzbiztonság, a téli vakolás lehetősége – néhány az előnyök közül.

Szigetelőfólia lapostetőkre

Trapézlemez födémszerkezetű csarnokok lapostetőinek csapadékvíz elleni szigetelésére szolgál a Monarplan FM fólia, mely dübelezéssel, hidegragasztóval vagy forrólevegős hegesztéssel rögzíthető.

Egyenes és fordított rétegrendű lapostetők szigetelése

A Villas mindenféle lapostető szigetelésére kínál bitumenes vízszigeteléseket, melyek szakszerű kivitelezés mellett hosszú távon garantálják az épületek beázásmentességét.Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©