2010. május 10.

Javítóvakolat a kapilláris nedvesség ellen

Javítóvakolat a kapilláris nedvesség ellen

A régi, illetve a hibásan megépített épületeknél az egyik legnagyobb probléma a kapilláris nedvesség jelenléte, ami közvetlenül, vagy közvetve hatással van csaknem valamennyi építőanyagra és épületszerkezetre. Ennek tartós megszüntetésére kínál különleges szerkezetű javítóvakolatokat a Kema.

Bár a kapilláris nedvesedés elméletileg tökéletesen megszüntethető, az ehhez tartozó költségek sokszor szinte vállalhatatlanok. De sok technológiát egyéb ellentmondás is övez: amelyik megoldás a vízszintes nedvességelzárást preferálja, ott a statikusok hüledeznek, az elektrofizikai, illetve a termikus eljárások pedig hosszadalmasak és drágák. Az injektálás technológiája is kétségeket vet fel, mivel a falak vízzel telítettek, és a maradék üres hely általában nem elegendő az injektáló anyag számára. A leginkább elterjedt többrétegű, szárító vakolatrendszerek pedig alapos és pontos labormunkát, fegyelmezett kivitelezést igényelnek – többször kell többféle anyagot egymásra felvinni, ami mind-mind újabb hibaforrás lehet, és e technológia alapfeltétele a vízszintes nedvességzárás megoldása.

A kapilláris nedvesedés megszüntetésére új irányt adott a vakolatokra vonatkozó EN 998-1 2004 szabvány megjelenése, ami a szárító-javító vakolatokra is meghatározott fizikai paramétereket ír elő. A szlovén Kema Építési Anyaggyártó és Forgalmazó Kft. Magyarországon is megjelent az e szabványnak megfelelő, egyszerűen feldolgozható, mintavételt és laborméréseket nem igénylő, külföldön már 15 éves referenciákkal rendelkező szárító és javító termékcsaláddal, a Kemasannal.

A Kemasan termékek olyan páraáteresztő, szemcsés, durva vakolatok, amelyeken keresztül a nedvesség száraz gőz formájában távozik. Különleges szerkezetét sok-sok kisméretű pórus és az ezeket egymással összekötő rendkívül finom hajszálerek hálózata alkotja, ami megakadályozza, hogy a nedvesség folyékony formában legyen jelen a vakolatban, és hogy a vízben oldható sók kicsapódjanak a vakolat felszínén. A Kemasan vakolatok lehetnek durva-, vagy finomszemcséjűek, fehér, vagy szürke színűek, kézi, vagy gépi feldolgozásra alkalmasak. A Kemasan 580-as anyag biztonsággal alkalmazható a szerkezetben lévő só mennyiségének meghatározása nélkül, a falnedvesedés mértéke pedig egyik terméknél sem befolyásoló tényező.

 

Példa a Kemasan rendszer alkalmazására

A jelenleg egy műemlékvédelem alatt álló templom felújítása készül a Kemasan rendszerrel.

A kapilláris nedvesség megszüntetése régi épületekben

A kapilláris nedvesség megszüntetése régi épületekben

A felújítás menete

1. Állapotfelmérés (környezet felmérése, a nedvesedés okainak meghatározása)

2. Falnedvességmérés, a vizesedés szintjének meghatározása (ökölszabály a vakolatcsere mértékének meghatározásához: a látható nedvesség legmagasabb pontja felett mérjünk minimum 70 centimétert, illetve mérjük meg a falvastagságot centiméterben – a vakolatcsere magasságát a két mért érték közül a nagyobb jelöli ki)

3. A kapilláris nedvesség által okozott károk feltárása, az okok megszüntetése, kijavítása:

• meg kell oldani az esővíz elvezetését a fal tövétől, az alámosásból keletkezett üregeket pedig tömíteni kell (ha szükséges, betonnal kell stabilizálni, kitölteni);

• tereprendezéssel – a nagy tuskók stb. kiemelése után – ki kell alakítani a faltól való vízelvezetést;

• ha szükséges, a vakolat felhordása előtt statikai megerősítést kell végezni.

4. A vakolat helyreállítása

• Előkészítés: A vakolat felhordása előtti előkészítés fázisai megegyeznek a WTA rendszereknél alkalmazottal. A régi, meglévő vakolatot teljesen el kell távolítani, a fugákat legalább 1 cm mélyen kikaparni, és a sómaradványokat drótkefével eltávolítani. Az elektromos szerelvények rögzítését gipszes anyagok helyett Hidrozat anyaggal kell végezni (a Kemasan 580 javítóvakolat alatt semmilyen gipszalapú anyag nem maradhat).

A kapilláris nedvesség megszüntetése régi épületekben

• Anyagismertetés

A Kemasan 580 és a Kemasan 520 javítóhabarcs kiváló minőségű kvarchomokból és speciális adalékszerekből összeállított szárazhabarcs. Egyenletes és gyárilag beállított szemeloszlási görbéje és adalékai miatt kiemelkedik a szokásos javítóhabarcsok közül. Hidraulikus kötőanyag alapú szárítóvakolat, amely nyitott pórusai révén páraáteresztő. Olyan vakolatok felújításakor, melyek hajszálcsöves nedvesedésnek vannak kitéve, valamint új építésekkor megelőző nedvesség és só elleni védelem szükséges.

 

Kemasan 580

A Kemasan 580 kül- és beltéri alapvakolatként (lábazati és pincevakolatként, pincék boltíveinek vakolataként stb.) alkalmazható, bármilyen faltípushoz (tégla, kő, beton stb.) használható termék. A szabályozott és ellenőrzött összetételű anyaghoz csak vizet kell – betonkeverőben – keverni, a keverési idő minimum 10, maximum 15 perc. A Kemasan 580 felhordása előtt az alapfelületet be kell nedvesíteni, száraz felületre ugyanis nem tapad a javítóvakolat. A felhordandó rétegvastagság minimum 20 mm. A Kemasan vakolat festésére csak olyan festékanyagok használhatók, amelyek sd<0,16 m értékkel rendelkeznek (mész-, szilikát-, szilikonfestékek, vékonyrétegű szilikátvakolat).

A Kemasan 580 szárító-, felújítóvakolat alkalmazható:

• teljes belső vakolatcserére;

• mennyezeten lévő sérülések javítására (a sérülések mentén 0,5 méterrel meg kell növelni a leverendő vakolat méretét).

• homlokzatok javítására (a belső burkolat szintjétől mért 3 méter magasságban teljesen le kell verni a vakolatot).

 

Kemasan 520

A gyárilag készre kevert Kemasan 520 vastag mészvakolat elsősorban műemléki védettség alatt álló épületek javítóvakolata, ahol az ellenőrzött összetétel, egyenletesség és minőség alapkövetelmény.

A Kemasan 520 vakolat alkalmazható:

• vakolatjavításra minden olyan helyen, ahol a Kemasan 580-as javítóvakolat nem használható (meglévő gipszes, laza felületek, nem megfelelően tapadó részek stb.);

• a habarcs összetételénél fogva kiválóan alkalmas nem vizes felületek javítására is.

 

Kemasan 520 F

A Kemasan 520 F finom javítóvakolat megfelelő alapot ad a festendő felületeknek. A festés megkezdése előtt a vakolat száradására 3 hét technológiai időt kell hagyni. A festést javasolt a kül-, illetve beltéren egyaránt alkalmazható, jó páraáteresztő képességű Kemacolor S festékkel végezni.

 

Átlagos épületen alkalmazandó Kemasan rendszer:

• Kemasan 580;

• Hidrozat;

• Kemasan 520;

• Kemasan 520 F;

• Kemagrund 210;

• Kemacolor S.

A Kemasan rendszerek alkalmazását követően a rendszeres légcserét fixen beépített szellőzőkkel kell megoldani. A szakszerűen kivitelezett Kemasan vakolatok – az egyensúlyi állapot kialakulását követően – tartósan száraz, só- és nedves foltok nélküliek maradnak. Termékrendszerére a gyártó 10 év anyaggaranciát vállal.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog