2010. május 19.

Táncoló homlokzat

Táncoló homlokzat

Különleges szenzációnak, rendkívüli és szokatlan építészeti teljesítménynek is nevezhető a Kiefer Technic kiállítóépületének homlokzata, amely teljesíti az időjárással és a széllel szembeni ellenállóság, a tűzbiztosság, valamint a nap elleni árnyékolás elvárásait – ezenfelül poétikus töltetet kölcsönöz az egész épületnek.

A csúcsminőségű acélfeldolgozással foglalkozó Kiefer Technic ipartelepén új és igazán látványos kiállítóterem épült a grazi építész, Ernst Giselbrecht tervei alapján. Az épület olyan sokszögű üveghomlokzattal készült, amelyhez függőleges sínekre illesztett nemesacél zsalukat rögzítettek. Ezekben elektromos meghajtású motorok mozgatják három dimenzióban fokozatmentesen a perforált és utólagosan porszórt alumíniumkazettákat. A körlyukasztás még csukott állapotban is panorámás kilátást enged a környező parkra, míg a belső kiállítótérben mindenkor a legmegfelelőbb fényviszonyok uralkodnak.

Táncoló homlokzat

A tervezők számítógépes animációval fejlesztették ki a homlokzat origami jellegét, és prototípuson ellenőrizték 100 km/h-ig a szél sebességének hatását. A szerkezetet húsz éves működési tesztnek is alávetették, így már ma tudják, hogy a jövőre nézve mennyire megbízhatóak a motorok, amik egyébként teljesen zajmentesen működnek.

A homlokzat megépítésekor kihasználták azt a lehetőséget, hogy az elemeket a Kiefer Technic saját maga is le tudta gyártani. A vállalat kompromisszumot nem ismerő igényessége megoldott mindennemű technikai problémát – ami például a 10 tonna súlyú árnyékoló könnyed, papírszerű formálhatóságának elérésekor nem volt egyszerű feladat.

Táncoló homlokzat

A kiállítóterem 2008-ban elnyerte az „Épületek, amelyek a jövőt vetítik előre” című Nemzetközi Építészeti Díjat, illetve az innovatív tervezésért járó ZT-Award 2009 díjat.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog