filmszemle

2010. június 08.

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

Mire kell figyelni az alápincézetlen épületek talajnedvesség elleni szigetelésekor? Milyen következményekkel jár, ha a beton alaptest és az aljzatbeton eltérő mértékben süllyed meg? Hogyan célszerű a lábazati szigeteléseket kialakítani? Mikor kell, és milyen módon lehet biztonságosan védekezni a talajvíznyomás ellen?

A szigetelés jó minőségét a tartósan beázásmentes épület bizonyítja egyértelműen. Ehhez megfelelő szigetelőanyag, a technológiai előírások betartása és szakmai tapasztalat szükséges. Magyarországon sajnos nincsenek az I. osztályú talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelések készítésére vonatkozó jogszabályok, a gyakorlatban az ÉMSZ által összeállított irányelveket használják szabványpótlóként. Ezek az irányelvek egyrészt az épületszigeteléshez alkalmazott anyagokra, másrészt a kivitelezési technológiára is megfogalmaznak követelményeket. A Villas Hungária Kft. is ugyanezzel a szemlélettel törekszik arra, hogy minél több tartós, problémamentes szigetelés készüljön az országban: egyrészt mindig az adott szigetelési feladatnak megfelelő anyagokat javasol, másrészt gondosan kidolgozott alkalmazástechnikai útmutatókkal, díjmentes szaktanácsadással és képzésekkel segíti a tervezők és kivitelezők munkáját.

 

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

 

Védelem a repedéseknél

Alápincézetlen épületek talajnedvesség elleni szigetelését is ajánlott modifikált bitumenes lemezekkel (például a Villas Elastovill E-G 4 F/K Extra) készíteni. A kivitelezést követően ugyanis mozog az épület, a különböző terhet viselő szerkezeti elemek eltérő mértékben süllyedhetnek, így eltérő lehet a beton alaptest és a mellette elhelyezett aljzatbeton mozgása is. Ennek következtében a két szerkezet találkozásánál néhány éven belül repedés keletkezhet, még akkor is, ha a két szerkezet összevasalva készül. A gyakran az aljzatbeton aljára, vagy közepére helyezett acélháló ugyanis nem tudja megakadályozni, hogy a beton felső felülete megrepedjen. Ha a repedés téli időszakban történik, az oxidbitumenes lemez – amely alacsony hőmérsékleten rideg – könnyen elrepedhet, szabad utat engedve ezzel a talajpárának a belső tér felé.

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

 

Hasonló meggondolásból érdemes a lábazati szigetelést is modifikált bitumenes lemezből (például Villas Elastovill E-G 4 F/K) készíteni, mivel az épület esetleges mozgásai a lábazattal alulról határos alaptestre is kihathatnak. A lábazati szigetelést a hóhatár, illetve a csapóeső magasságáig (30 cm-re a járda síkja fölé) kell felvezetni. Érdemes az alaptestet is a fagyhatárig szigetelni, illetve drénlemezzel védeni annak érdekében, hogy az épület mellett lefolyó vizek a téli időszakban ne okozzanak az alaptestben fagykárt.

 

Tanácsok talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelésekhez

 

Védelem talajnedvesség ellen

Talajnedvesség elleni szigetelésre – az irányelvek és az alkalmazástechnikai leírások alapján – egy réteg, 4 mm vastag, üvegszövet betétes SBS-modifikált (elasztomer) bitumenes lemez is elegendő lenne, de az esetleges kivitelezési hibákból adódó kockázat elkerülése érdekében érdemes az első réteg szigetelésre második, biztonsági réteget is elhelyezni, teljes felületen lángolvasztással ragasztva. E második réteg lehet a Villas Flex 35 nevű bitumenes termék: ez kedvező árú, üvegfátyol betétes, 3,5 kg/m2-es oxid-elasztomer (Duo) lemez.

Alápincézett épületeknél mindig érdemes megvizsgálni a terület lejtését, illetve a talajvíz-viszonyokat, és átgondolni, hogy valóban nem várható-e akár időszakosan is a talajrétegben folyó víz megjelenése.

 

Védelem talajvíznyomás ellen

Ha csak időszakosan is, de számítani lehet rétegvizek megjelenésére, akkor a szigetelést talajvíznyomásra kell méretezni. Javasolt a pinceszigetelést talajvíznyomásra méretezni akkor is, ha nincs talajvíz, de számítani lehet arra, hogy a csapadékvíz, vagy az olvadó hólé nagy mennyiségben jut a felszínről a pincefal mellé, illetve a szivárgórendszer nem tudja a teljes mennyiséget azonnal elvezetni, például eltömődés, illetve a tisztítás elmaradása miatt.

Talajvíznyomás elleni szigetelésre alkalmazható két rétegben az előbb említett Villas Elastovill E-G 4 F/K Extra 4 mm vastag, üvegszövet betétes, SBS-modifikálású bitumenes lemez, de több kivitelező használja második rétegként a Villas Elastovill E-PV 4 F/K Extra nevű, poliészterfátyol betétes lemezt. A két termék együttes alkalmazásával a szigetelés egyidejűleg nagy szakítóerővel és jó szakadási nyúlási paraméterekkel rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog