filmszemle

2010. július 30.

Fémlemez fedésekhez és homlokzatokhoz integrálható napelemek

Fémlemez fedésekhez és homlokzatokhoz integrálható napelemek

A magas hatásfokkal működő, monokristályos napcellákkal ellátott Prefa Classic tetőelemek (Solar Classic) alkalmazásával már 60 négyzetméter tetőfelületen is előállítható egy átlagos, négytagú család teljes energiaszükséglete – a 60 négyzetméteres rendszer évente mintegy 4300-4700 kW áram termelésére képes.

A kisméretű Solar Classic elemek nagy szabadságot engednek a tervezés és a kivitelezés terén, alkalmazásukkal könnyedén kikerülhetőek a tetőfelépítmények, tetőáttörések (kémények, tetőablakok stb.). A Prefa Solar Classic rendszer tartalmazza a napelemmel szerelt Prefa Classic tetőelemeket, a kábeleket, a kapcsolószekrényt, a biztosítéktáblát és az invertert.

A Prefa Solar Classic elem számos előnnyel bír a hagyományos, utólag felszerelhető napelemekkel szemben:

• esztétikus, mert a napelem nem befolyásolja a tető egységes megjelenését;

• biztonságos, mert a terhek a napelemmel szerelt tetőn is ugyanolyan egyenletesen oszlanak el, mint a napelem nélkülin;

• jól tervezhető, mert a kiselemes fedéssel könnyen kikerülhetőek a tetőfelépítmények;

• egyszerűen kivitelezhető, mert a tetőfedő anyagokat és a napelemeket egy ütemben, ugyanaz a szakember (bádogos) építheti be;

• nincs szükség külön rögzítőszerkezetre;

• ellenálló, mert a 3 mm vastag biztonsági üveggel kivitelezett napelemek a jégverést is állják, felületük járható.

 

Fémlemez fedésekhez és homlokzatokhoz integrálható napelemek

 

A Solar Classic rendszer jellemzői

A Prefa Solar Classic elemek standard színekben, stukkó és sima felülettel kaphatók, igény esetén egyedi színekben is rendelhetők. A Prefa Classic elemekkel készített tetőbe integrálható Prefa Solar Classic rendszer legkisebb egysége 1,5 kWp (kilowatt-peak) teljesítményű, és 80 darab Solar Classic elemből áll. A Solar Classic elemeket úgy kell beépíteni, mint az eredeti Classic elemeket, majd a jellegzetes kábelcsatlakozókkal összekapcsolni. A rendszer ezután üzemkész.

 

Fémlemez fedésekhez és homlokzatokhoz integrálható napelemek

 

Hálózatra kapcsolható Solar Classic

A Prefa Solar Classic rendszer hálózatra kapcsolt (betáplálásos) üzemeltetéshez előkészített állapotban, 1,5; 3; 4,5 és 6 kWp teljesítménnyel, moduláris rendszerben szállítható. (A rendszer 1,5 kWp-es szakaszonként bővíthető.) A legkisebb egység (80 darab Solar Classic elem) 8, egyenként 10 nap elemből álló körre osztott, és napelem-kapcsolószekrényben (gyűjtő- és ellenőrzési pontban) összefogott kivitelű. A 1,5 kWp-es rendszerhez napelem-kapcsolószekrény, inverter és egyenáramoldali biztonsági berendezések tartoznak.

 

Hálózatfüggetlen Prefa Solar Classic

A hálózatfüggetlen (szigetüzemű) alkalmazásokhoz használt Prefa Solar Classic rendszer tervezése és összeállítása az igényektől függően történik. A Solar Classic elemekhez különféle rendszerelemek (töltésszabályzó, akkumulátor, szigetinverter stb.) tartoznak. A szigetinverter végzi az akkumulátor töltésszabályozását és előkészíti az egyen-, valamint váltóáramot az átadáshoz.

A szigetüzemű rendszert az áram tárolására használt akkumulátorrendszer használata határozza meg. 500 W-ig terjedő teljesítménytartományig 12 V-os, efelett 24 V-os rendszerek készülnek. 12 V-os szigetüzemű rendszer esetén soronként három Solar Classic elem, 24 V-os szigetüzemű rendszer esetén soronként hat Solar Classic elem kapcsolódik össze.

 

Prefalz Solar elem

Fémlemez fedésekhez és  homlokzatokhoz integrálható napelemek

A Prefalz Solar elem egyedülálló, szintén integrált napelem, mely moduláris rendszerben, 2,9 méter (68 Wp), illetve 5,5 m

éter (136 Wp) hosszú, 39 cm szélességű tekercsekben szállítható. A Prefalz Solar elemek a már elkészült Prefalz vagy Falzonal alumínium tető-, vagy homlokzatburkolatra utólag is felragaszthatók, azaz a napelemek akár évek óta meglévő burkolatokra bontás nélkül elhelyezhetők.

A Prefalz Solar elemek – az USA-ban gyártott – amorf szilícium napelemmel működnek. Az amorf szilícium napelemek hatásfoka kisebb, mint a monokristályos napelemeké, ennek azonban csak annyi a jelentősége, hogy 1 kWp névleges teljesítmény eléréséhez körülbelül 18 négyzetméternyi tetőfelületre van szükség. Nagy előnye viszont a jóval alacsonyabb ár, a tetőhajlásszögtől szinte független teljesítményleadás, valamint a túlmelegedés iránti érzéketlenség. Az amorf szilícium napelemek további előnye, hogy homlokzatra is felszerelhetők, jelentősen bővítve ezzel a napelemmel burkolható felületek méretét.

 

Fémlemez fedésekhez és homlokzatokhoz integrálható napelemek

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog