2010. szeptember 06.

Tetőfelújítás korszerűen, poliuretán keményhab táblákkal

Tetőfelújítás korszerűen, poliuretán keményhab táblákkal

A legtöbb 90-es évek előtt épült ház tetőszerkezete mára elöregedett, hő- és páratechnikai szempontból elavult, mégis sokan halogatják, vagy le is mondanak a tetőfelújításról, mert az a teljes belső tetőtér megbontásával jár. Holott a tetőszerkezetek problémáinak nagy része már a tető kívülről történő megbontásával is orvosolható.

A régi, felújításra szoruló tetők leggyakoribb problémái:

• csekély mértékű, kiegészítésre szoruló a hőszigetelés;

• hőhidas a tetőszerkezet (csak a szarufák között van hőszigetelés, ami jelentős hőveszteséget, penészesedést és épületkárokat okoz);

• nincs átszellőztetett légrés (azaz nyári átmelegedés elleni védelem);

• hiányos a héjazat, töredezettek a tetőcserepek;

• nincs vagy hiányos, illetve nem páraáteresztő az alátétfólia;

• rossz állapotú, minőségű a belső oldali párazáró fólia.

A tetőtér belső megbontását nem, csak a tető külső megbontását igénylő, a szarufák síkján kívül elhelyezhető Bachl tecta-PUR HD-plus poliuretán (PIR) keményhab hőszigetelő táblákkal nemcsak a hőszigetelés mértéke növelhető szinte korlátlan mértékben, hanem ezek a problémák is orvosolhatók. A táblák kétoldali, perforált üvegfátyol-kasírozással (társított rétegek) és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek, így külön alátétfóliát nem kell beépíteni. A táblák speciális kasírozásai lehetővé teszik a „régi” hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetett légrés irányába. A poliuretán keményhab táblák akár közvetlenül a szarufákra is fektethetők, alátámasztás nélkül. A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel készülnek, így a tetősíkon megszakítások nélküli, összefüggő hőszigetelő réteg hozható létre, mely még a táblacsatlakozások mentén is hőhídmentes. A tetőre helyezhető poliuretán hőszigetelő táblák vastagsága 5 cm-től 24 cm-ig terjedő tartományból választható ki.

A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagoknál 30-40 százalékkal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, így a meglévő, szarufák közötti 12 cm szálas szigetelés már 5 cm vastag poliuretán táblával kiegészítve is teljesíti a magyar előírásokat (U=0,25 W/m2K). 20-22 cm vastag poliuretán táblát alkalmazva pedig a legmagasabb hőtechnikai elvárások (passzívházak U≤0,1 W/m2K) is elérhetők.

 

Tetőfelújítás korszerűen, poliuretán keményhab táblákkal

Meglévő hőszigetelésre helyezett poliuretán keményhab táblák

 

Kivitelezés

A kivitelezést a cserepek – és tetőlécek – levételével kell kezdeni, majd felhelyezhetők a poliuretán lapok. Ezután elhelyezhetők az ellenlécek, a táblák szarufához rögzítése az ezeken keresztül hatoló csavarokkal történik. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegelendők a tetőlécek, és felrakhatók a cserepek. (Használhatók a régi tetőlécek és cserepek, de ha azok töredezettek, ki is cserélhetők.) A poliuretán táblák a különböző kasírozásaiknak köszönhetően felújításokon túl új építésnél is kiváló megoldást nyújtanak: magastetőknél, lapostetőknél, födémeknél, padlóknál, homlokzati falaknál egyaránt.

 

Tetőfelújítás korszerűen, poliuretán keményhab táblákkal

Rögzítés az ellenléceken és a hőszigetelésen keresztülmenő csavarokkal

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog