2010. október 27.

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

Ahogy a műemlék jellegű épületeknél gyakran előfordul, a pécsi Vasarely Múzeumnál is sok problémát okozott a falazatba felszivárgó talajnedvesség: táskásodások, felpúposodások, vakolatleválások jelezték a nedvesség romboló hatását. A helyreállításhoz kitűnő megoldást nyújtott a Mapei homlokzatfelújító rendszere.

A Kulturális Főváros cím hatalmas fejlesztéseket indított el Pécsett – ezek közé tartozik a négy beruházásból álló Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt, ami a pécsi konferencia- és koncertközpontot, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtárat és Tudásközpontot, a Múzeumok utcáját és a Zsolnay Kulturális Negyedet érintette. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg. E projekt keretében újult meg többek között a helyi Vasarely Múzeum is, melynek felújítása a Laki Zrt. generál kivitelezésében bonyolódott le, a homlokzatfelújítást pedig alvállalkozóként az F Plusz Mérnöki Iroda Kft. végezte.

 

 

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

 

A Vasarely Múzeum falazatába kapilláris úton felszivárgó talajnedvesség súlyosan károsította a falazatot, illetve az épület külső-belső vakolatát. Megoldást a lábazati vakolatrész megfelelő kialakítása, valamint a homlokzati falak külső és belső oldalára felhordott szárító vakolatrendszer nyújtott. A kivitelezők a Mapei Poromap szárító vakolatrendszerének alkalmazása mellett döntöttek.

 

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

 

Az alapozó megakadályozza a sók vakolatba jutását

A lábazatra először Poromap Rinzaffo alapozót hordtak fel, mely előkevert, különleges, puccolan reakciójú hidraulikus kötőanyagokból, természetes homokból és speciális adalékszerekből készülő, sóálló alapvakolat. A Poromap Rinzaffo kő-, tégla- és tufafalazatokhoz alkalmazható, hőszigetelő és szárítóvakolat felhordása előtt alkalmazandó termék. Különösen ajánlott a nagy mennyiségben jelenlévő kloridok miatt megrongálódott régi falazatok helyreállításakor első rétegként történő alkalmazásra. A Poromap Rinzaffo különleges összetétele megakadályozza, hogy az oldható sók, mint például a kloridok, átjussanak a makroporózus vakolatba. (Az oldható sók, higroszkópos tulajdonságuk miatt, helyi nedvesedést okozhatnak a nem megfelelően szellőző helyiségekben.)

 

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

 

A szárítóhabarcs hőszigetel is

A múzeum lábazatára felhordott következő réteg, valamint a homlokzati fal belső oldalának első rétege a Poromap Intonaco elnevezésű, szürke színű, előkevert, sóálló szárító- és hőszigetelő habarcs volt. A Poromap Intonaco a Poromap Rinzaffo összetételének és műszaki tulajdonságainak megfelelő, előkevert szárítóhabarcs, mely szintén a felszivárgó nedvesség hatására károsodott kő-, tégla- és tufafalazatok helyreállítását szolgálja.

A lábazati vakolat harmadik rétege a Poromap Finitura volt. A Poromap Finitura cementmentes, világos színű, finomszemcséjű, szulfátálló szárítóhabarcs, mely kő-, tégla- és tufafalazatok vakolatrendszerének legfelső simítórétegeként szolgál.

 

 

Megújult a pécsi Vasarely Múzeum homlokzata

 

Az alapozó nem módosítja az aljzat páraáteresztő képességét

A homlokzat lábazat fölötti régi, de ép vakolatát nem távolították el; a táskásodó, felpúposodó részeket, illetve a vakolatlepotyogások miatt kialakult hiányosságokat a Poromap rendszerrel javították és glettelték át, majd a Mapei Silexcolor Primer alapozójával készítették elő a felületet. A Silexcolor Primer módosított, káliumszilikát bázisú, diszperziós alapozót a Silexcolor termékcsalád bevonatainak felhordása előtt kell alkalmazni. A Silexcolor Primer mélyen behatol a nedvszívó aljzatba, anélkül, hogy filmréteget képezne vagy az aljzatfelület páraáteresztő képességét módosítaná. Az aljzatfelület nedvszívó képességét egyenletessé teszi, és a szilikátosodási folyamatot elősegítve kitűnő tapadást biztosít a felületképző réteg számára.

 

Páraáteresztő védőfesték kül- és beltérre

A múzeum homlokzati falainak felületképző rétege Silexcolor Pittura védőfestékkel készült. A Silexcolor Pittura szilikát bázisú, páraáteresztő védőfesték, mely kül- és beltéri cement- és mészvakolatokra alkalmas. Függőleges bel- és kültéri porózus felületek festésére használható olyan helyeken, ahol a romboló légköri hatásokkal (eső, fagy) szemben védelem és nagy páraáteresztő képesség szükséges. Felhordható ecsettel, hengerrel vagy szórással, illetve levegő nélküli szórással. A Silexcolor Pittura a ColorMap színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban kapható.


A Vasarely Múzeum vakolatfelújításához alkalmazott termékek

A cikkben szereplő termékek az „Építéskémiai” termékvonalba tartoznak; a termékekről bővebb információ a Mapei Termékinformációs CD-Romon és a www.mapei.hu weboldalon található.

Poromap Finitura: cementmentes, finomszemcséjű szárítóhabarcs

Poromap Intonaco: szürke színű, előkevert, sóálló szárító- és hőszigetelő habarcs

Poromap Rinzaffo: előkevert sóálló habarcs Poromap Intonaco alá

Silexcolor Pittura: szilikátbázisú páraáteresztő védőfesték kül- és beltéri cement- és mészvakolatokra

Silexcolor Primer: módosított káliumszilikát bázisú diszperziós alapozó

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog