2010. október 30.

Takarékos megoldás aszfaltburkolatok felújítására

Takarékos megoldás aszfaltburkolatok felújítására

A német Wirtgen csoport több költséghatékony technológiát is ajánl az alsóbbrendű utak felújítására: az Inline Pave eljárással például a kötő- és kopóréteg gyakorlatilag egy munkafázisban építhető be, míg a hideg recycling technológiával a klasszikus eljárásokkal már nem javítható úthibák is megszüntethetők.

Inline Pave eljárás

Az Inline Pave kifejezés jelentése, hogy a beépítési folyamat egy sorban, direkt egymásutánban zajlik: a kötő- és a kopóréteget gyakorlatilag egy munkafázison belül – forró anyagot a forró anyagra – építik be. Ez a technológia már nem ismeretlen a szakmában, viszont a Vögele forradalmi újítást hajtott végre: a módszert nem egy másra nem használható, speciális géppel lehet alkalmazni, hanem a Vögele Inline Pave gépláncban dolgozó gépekkel, melyek kis átalakítással hagyományos szériagépként is működtethetők. Az Inline Pave technológia műszaki alapját a Vögele által kifejlesztett, és ehhez a feladathoz továbbfejlesztett nagy tömörségű, két nyomóléccel szerelt beépítőpad adja, amely olyan tömörség elérését teszi lehetővé a pad után, hogy a gépláncban dolgozó második aszfaltterítő gép közvetlenül követheti, anélkül, hogy a felületben kárt okozna.

 

 

Takarékos megoldás aszfaltburkolatok felújítására

 

Az Inline Pave technológia gépláncának eszközei:

• a kötőréteg beépítésére szolgáló Super 2100-2 IP, AB 600 IP beépítőpaddal;

• a kopóréteg beépítésére alkalmas Super 1600-2 vagy Super 1800-2, AB 500-2 TV beépítőpaddal;

• a folyamatos anyagellátásról gondoskodó MT 1000-1 IP.

Az Inline Pave módszer új utak építésekor, illetve felújításokkor egyaránt alkalmazható, a beépítési szélesség 3 métertől 7,5 méterig variálható.

 

Az Inline Pave technológia előnyei

1. Költségmegtakarítás:

• a beépítésnél csökken a drágább kopóréteg, egyúttal nő a kötőréteg vastagsága;

• csökken az üzemeltetési költség, mert a kötőréteget nem kell hengerelni;

• mivel a kötő- és a kopóréteg között nincs szükség emulzióra, annak anyag- és munkaköltsége is megtakarítható (az egész munkafolyamat rövidebb időt vesz igénybe, ami a forgalomkorlátozás költségeit is csökkenti).

2. A beépített felület hosszabb élettartamú:

• a kopó- és a kötőréteg fogas illesztése kitűnő kötést eredményez;

• a kopó- és kötőréteg deformációtűrő kialakításának köszönhetően az aszfaltút elérheti akár a betonút élettartamát is.

3. Hideg évszakokban is végezhető technológia:

• ennél a módszernél a beépített anyagokban jelentősen kisebb a hőmérséklet-csökkenés, mint a hagyományos beépítési technológiánál, ami megnöveli a tömörítési időablakot, és sokkal jobb tömörítést eredményez.

 

Hideg recycling eljárás

A Wirtgen WR gépcsalád marási technológiájával és különféle adalékanyagok hozzáadásával a klasszikus eljárásokkal már nem javítható úthibák is megszüntethetők az útszerkezet anyagainak teljes mértékű felhasználásával.

 

 

Takarékos megoldás aszfaltburkolatok felújítására

 

A hideg recycling technológia előnyei

1. Ökológiai szempontok:

• a meglévő anyagok 100 százalékos újrahasznosításával feleslegessé válik ezen anyagok elszállítása és deponálása;

• a szállítási feladatok minimalizálásával a károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés is csökken.

2. Az újrahasznosított anyag homogenitása és minősége:

• a meglévő anyagok vízzel, illetve különféle kötőanyagokkal történő keverésével minőségi keverék jön létre (a hozzákevert anyagok adagolása mikroprocesszorral vezérelt szivattyúrendszer segítségével történik, ami jelentős anyagmegtakarítást eredményez).

3. Teherbíró képesség:

• a hideg recycling technológia vastag, jól tömörített, homogén réteg előállítását teszi lehetővé, amely réteg alapja magas teherbíró képességgel és hajlószilárdsággal rendelkezik;

• a hagyományos munkagépekkel végzett felújításokkal ellentétben ez a technológia kevésbé veszi igénybe az útfelépítmény mélyebb rétegeit, mivel az általános járatszám egy.

A teljes recycling vonat elfér egy forgalmi sávban, így a felújítás akár a forgalom zavarása nélkül is elvégezhető. A Wirtgen újrahasznosító gépek magas napi teljesítményükkel a hagyományos technológiákhoz képest jelentős időmegtakarítást, ezáltal kivitelezésiköltség-csökkenést eredményeznek.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog