2010. november 13.

A víztaszító impregnálás időállóvá teszi a termésköveket

A víztaszító impregnálás időállóvá teszi a termésköveket

Az ásványi építőanyagok impregnálására szolgáló Funcosil SL sziloxánoldat mélyen behatol a kezelt anyag szerkezetébe, ahol légpára hatására olyan hatóanyaggá alakul, mely javítja a fagyállóságot, növeli a téli sózás elleni védelmet, épülethomlokzatoknál gátolja az átnyirkosodást és ezáltal csökkenti az energiaveszteséget.

A víztaszító impregnálás időállóvá teszi a termésköveketA külső térben lévő ásványi építőanyagok károsodásának kialakulásában döntő szerepe van a víznek és a légkörben lévő vízzel oldható – ezért a vízzel együtt a pórusokba kerülő – káros anyagoknak (SO2, NOx). Víztaszító impregnálással jelentősen csökkenthető az építőanyagok vízfelvevő képessége: a hidrofobizálás javítja a fagyállóságot, növeli a téli sózás elleni védelmet, megakadályozza a felületen a mikroorganizmusok megtelepedését. Épülethomlokzatoknál gátolja az átnyirkosodást és ezáltal csökkenti az energiaveszteséget. A kezelt felületek sokkal kevésbé hajlamosak az elszennyeződésre is. Tehát a víztaszító impregnálás egyszerű és hatásos védelem – de optimális eredmény csak akkor várható el, ha a kezelendő felülethez és a védelmi célhoz legalkalmasabb hidrofobizáló szert alkalmazzuk (és természetesen a szükséges mennyiségben és a megfelelő technológiával).

 

Követelmények az impregnálóanyaggal szemben

Az impregnálóanyaggal szembeni követelmény sokrétű: minél nagyobb mértékben kell csökkentenie a nedvszívó képességet, ugyanakkor meg kell hagynia az építőanyag páraáteresztő képességét. Hosszabb távon sem okozhat optikai elváltozást (fényes, csillogó felületet, elsötétedést, sárgulást), időjárás- és UV-álló legyen, a kezelt felületet ne tegye ragadóssá. És a hatása természetesen legyen minél tartósabb.

 

Terméskövek hatékony impregnálószere

E követelményeknek mindenben megfelel a kifejezetten terméskövek – azon belül is a Magyarországon leggyakoribb mésztartalmú terméskövek – hidrofobizálására alkalmas Funcosil SL sziloxánoldat. Szállításkor kismolekulás szerkezetű, ezért igen jó a behatoló képessége a kezelt anyag szerkezetébe, ahol légpára hatására a felsorolt követelményeknek megfelelő hatóanyaggá alakul. (A behatolási mélység nemcsak az anyag minőségétől függ, hanem a kő szívóképességétől és a választott technológiától is. A nem nedvszívó aljzatok – mint például a finom kristályszerkezetű márványok, a csiszolt kőfelületek – nem alkalmasak hidrofobizálásra, mivel ezek anyagszerkezetébe nem jut be az impregnálószer.) A vízfelvételt – ezzel együtt a légköri vízoldékony károsanyagok felvételét – 95 százalékkal csökkenti, de a páraáteresztő képességet nem befolyásolja észrevehetően. A kő természetes árnyalatát nem változtatja meg. Kiemelkedő tulajdonsága tartós hatékonysága: az utóvizsgálatok alapján a kezelt felületek több mint húsz évig víztaszítók maradnak. Ennek fokozott jelentősége van, mivel egy felújított (vagy új) kőburkolatú homlokzatnál nem sok esély van arra, hogy a kezelést ennél rövidebb időn belül megismételjék. Ezért lényeges, hogy a kezelés a kőfelület szívóképességének megfelelő mennyiségű impregnálóanyaggal történjen.

 

A víztaszító impregnálás időállóvá teszi a termésköveket

A Parlament épületének impregnálása is Funcosil SL sziloxánoldattal történt

 

A hidrofobizálás a kezelés előtti állapotot rögzíti

Nemcsak a hidrofobizáló szerrel, hanem a védendő felülettel szemben is szigorúak a követelmények. Az aljzatnak kifogástalan állapotban kell lennie, az építési hiányosságokat, hibákat előzőleg meg kell szüntetni. A víz és a benne kioldott anyagok nem juthatnak a hidrofóbbá tett réteg mögé (például talaj felől felszívódó nedvesség), mert fagykárokat, lepattogzást, sókicsapódást okozhatnak. Megfelelő tisztító eljárással minden hidrofobizálás előtt meg kell nyitni és ezzel előkészíteni a kezelendő felület kapillárisait és pórusait. El kell végezni a szükséges javításokat, kiegészítéseket, kőszilárdítást. A térfogatváltozó kőzeteket duzzadásgátlóval (Antihygro) kell kezelni. Az optimális felületkezelés feltétele az impregnálóanyag felszívódása, ami az építőanyag pórustérfogatától és nedvességtartalmától függ, ezért az aljzat, amennyire csak lehet, legyen száraz. Épületkárosító sók esetében elengedhetetlen a mennyiségi analízis: a magas sókoncentráció (különösen a kloridok, nitrátok, szulfátok) súlyos károkat okozhat az építményben, ami hidrofobizálással sem akadályozható meg.

 

Az eredményesség az anyagválasztáson is múlik

A víztaszító impregnálás eredményességéhez tehát fontos a kezelendő felület megfelelő előkészítése, a jól megválasztott anyag (a kínált szilán-, sziloxán-, szilikongyanta vagy kovasavészter alapú termékek közül melyik a leghatékonyabb az adott felületen), de elengedhetetlen a gondos felhordás is. Az anyagválasztást az a tény is befolyásolja, hogy teljesen száraz felületre vagy kissé nedvesre kell-e az anyagot felhordani, milyen hőmérséklet várható a kivitelezés idején, a víztaszítás mellett egyéb speciális hatás (például olaj- és zsírtaszító hatás, színmélyítés, felületszilárdítás, graffiti elleni védelem stb.) elérése is cél-e? Az adott feladat határozza meg azt is, hogy az impregnáláshoz folyékony (oldószeres vagy vízbázisú) vagy krém állagú szer használata alkalmasabb-e?

A Remmers cég Funcosil impregnálószerei közül mindig kiválasztható a felület anyagának, a felhasználásnak és a védelmi célnak legmegfelelőbb anyag nemcsak az ásványi, hanem a különböző, iparilag előállított építőanyagokhoz is.

 

A víztaszító impregnálás időállóvá teszi a termésköveket

Neuschwanstein, Bajorország

 

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog