2010. december 14.

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

A kis- és közepes vállalkozások számára létkérdés az azonnal mobilizálható, a feladathoz rugalmasan illeszthető, hatékony és megbízható géppark. Ebben a tekintetben egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, ahol egy-egy központi gép széles skálájú kiegészítőkkel történő felszerelése adja a hátteret.

Külföldi példát követve egyre több cég forgalmaz a magyar piacon építőipari bontóberendezéseket, adaptereket és újrahasznosító eszközöket, ipari gépeket és szerszámokat, emelés- és rakodástechnikai eszközöket. Felismerték azt is, hogy a jó és hosszú távú partnerkapcsolathoz elengedhetetlen a logisztikai háttér és az ügyfélorientált tanácsadás.

Az elmúlt időszak forgalmazási statisztikáit elemezve megállapítható, hogy egyre nagyobb mennyiséget és arányt képviselnek a hazai piacon is a bontókalapácsok, felületmarók, rostakanalak, törő- és őrlőkanalak, hidraulikus meghajtású mágneskanalak, osztályozókanalak, acél vágóollók, kombinált bontóollók, egyedi tolólapok és az egyéb kiegészítő tartozékok. A forgalmazás gyakori formája a bérbeadás, mely során kulcstermékek a kalapácsok, felületmarók, bontóollók különböző kivitelben, kotrógépalkatrészek, kiegészítők, csapszeges és gyorscsatolós adapterlapok a legelterjedtebb géptípusokhoz. A forgalmazók maguk oldják meg a legkülönbözőbb géptípusokhoz tartozó adapterek beszerzését, vagy tervezését és gyártását, tehát azt, ami az ügyfél gépe és a kiegészítő közé kerül, biztosítva a gyors és megbízható cserét.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

A bérlés nem olyan tőkeigényes, mint a vásárlás, ezért a megrendelő igényének megfelelően az egyedi adaptert vagy tárolják, vagy hosszú távú kedvezményes bérleti szerződéssel adják. Ha igény van rá, a gépet az adapterrel a vevő megvásárolhatja és így ő amortizálja.

 

A megbízható szerviz

A vállalkozó számára a szervizelés az egyik legfontosabb szempont. Ezt a forgalmazók általában kooperációs formában végezik, így működnek együtt a szerződött partnerrel. A bérbe adott gépet ők szerelik, állítják be, üzemelik be, telepítik a kiegészítőket, állítják be a paramétereket. A kölcsönzött gépet annak visszaadása után felújítják, így annak nincs érték- és teljesítménycsökkenése az újabb bérlés előtt. Ezek a berendezések általában igen magas műszaki színvonalat képviselnek, így ha a kötelező és rendszeres karbantartásokat a felhasználók gondosan elvégzik, az üzemeltetési előírásokat betartják, akkor a rendkívüli események, meghibásodások ritkák. Általános érvényű, hogy ha a gépekkel szakszerűen bánnak, azok sokáig bírják, azonban ehhez szakértelem kell, amihez a feltételek Magyarországon adottak, hiszen a szakemberek jó felkészültségűek.

 

Az adapterek

A nagy, nemzetközi háttérrel és gyártókapacitással rendelkező kiegészítőgyártók az adapterek tervezését és gyártását – köszönhetően a sikeres integrációnak és infrastruktúra-fejlesztésnek – maguk oldják meg; rendelkeznek a gépek csatlakozószerkezeteinek adatbázisával, azaz a világ minden jelentősebb gépének felszerelési mérete rendelkezésre áll. Általában ezek az adatok nyilvánosak, a gyártást az évek során szerzett szakmai tapasztalat és együttműködés támogatja.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

Ügyfélkapcsolatok

A sikeres magyarországi üzleti tevékenységhez elengedhetetlenek az ügyfelekkel ápolt személyes kapcsolatok, amik idővel általában bensőségesebb, bizalmi viszonnyá válnak. Igazi sikerre elsősorban azok a forgalmazók számíthatnak, amelyek rendelkeznek a fenti háttérrel, és ügyfeleik számára teljes palettát kínálnak, továbbá mindig, minden kérdésben elérhetők. Fontos feladatuk – mivel jelenleg még sok felhasználónál nem tudatosult, hogy ezek az eszközök mire valók, hogyan használhatók – a széles körű és alapos tájékoztatás. A piaci lehetőségek bővülésének ez az egyik alapfeltétele mindkét fél részére.

 

Feladatok, lehetőségek

Magyarországon még nem drága a munkaerő, de ha – megfelelő kiegészítő hiányában – áll egy gép, akkor a többi munkafolyamat is csúszik, növekednek a költségek; azonban ez sokakban nem tudatosult. Még mindig a „több gép kevés kiegészítővel” megoldásban gondolkodnak az „egy gép széles körű kiegészítőkkel” történő ellátása helyett. E gondolkodásmód elterjedéséhez kell egyfajta természetes fejlődés, marketing, anyagi források és természetesen idő.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az újrahasznosítás; sokan nem tudják megvenni például a drága mobiltörőket, hanem inkább – hatékony és költségkímélő megoldást választva – a meglévő kotrógépükre szerelhető törőkanalat vesznek. A roppantókkal bontáskor gerendákat lehet elroppantani, az őrlőollóval azt tovább lehet törni. Az így keletkezett törmeléket újra fel lehet használni, például osztályozás után útalapba. Újdonságnak számítanak a hazai piacon a cölöpfejroppantó és a csáklyázókanalak, illetve a könnyűszerkezetek és falak elsődleges bontásához használatos acélvágó ollók, cserélhető pofájú ollók és a földön történő további darabolásra szolgáló őrlő-vágó kések kiegészítői, valamint a másodlagos őrlőollók és -vágók. Hasznosak a cserélhető rostájú, a bontott anyagot frakciókra osztó rostakanalak, az aszfaltmaró fejek; ezeket is kotrókra lehet szerelni.

 

Antal Ákos

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog