filmszemle

2011. január 28.

Innovatív megoldás az acél tűz- és füstgátló ajtószerkezetek piacán

Innovatív megoldás az acél tűz- és füstgátló ajtószerkezetek piacán

A tűz- és füstgátló ajtók új szemléletű, egyedi megjelenítési lehetőségét kínálja az Optima Forma: a robusztus acélajtók ajtólapjai a helyiségekhez történő harmonikusabb illeszkedés érdekében dekorálhatók. A dekorfelületet nyomtatási technológiával hozzák létre, ami gazdaságos megoldást nyújt az ajtók változatossá tételére.

A hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat 5. számú melléklete hozta be a jogszabályok közé a nyílászárók füstgátló igényét. A kritérium értelmezhető önmagában, de tűzgátlási igénnyel is kombinálható. Ebben az esetben a tűzgátló ajtóval szemben állított követelményeken felül az ajtónak meghatározott hőmérsékleten és nyomás mellett meg kell tudnia akadályozni a füst átterjedését a védett oldalra.

A tűzgátló ajtókkal szemben támasztott követelmények:

• tűz esetén a szerkezetnek meghatározott ideig be kell töltenie funkcióját, tehát nyílászáróként kell viselkednie, de magától nem nyílhat ki, rajta láng áttörésére alkalmas méretű rés nem keletkezhet (állékonyság);
• a tűzzel ellentétes (védett) oldali ajtófelület hőmérséklet-változása nem haladhat meg egy bizonyos értéket;
• az ajtónak önzáródónak kell lennie (ez megoldható hidraulikus ajtócsukó alkalmazásával, illetve úgynevezett rugós pántolással).

 

A füstgátló ajtókkal szemben támasztott követelmények

A füstgátló ajtóknak önzárónak kell lenniük, és mind a négy oldalukon tömítéssel kell rendelkezniük. E célra alul küszöb is alkalmazható (célszerű és praktikus automata küszöböt használni, ami az ajtólapra szerelt szerkezet, és az ajtó becsukásával ereszkedik le és zárja le az ajtólap alatt lévő rést).

 

Robusztus, mégis könnyed

Tűz- és/vagy füstgátlási célokra leggyakrabban robusztus acélajtókat használnak, melyek ajtólapjai a széles körű alkalmazhatóság érdekében dekorálhatók. A dekorfelületet nyomtatási technológiával hozzák létre, ami gazdaságos megoldást nyújt a tűz- és füstgátló ajtók változatos megjelenítésére.
Ilyen lehetőség az Optima Forma által forgalmazott egyedi, NDD (Ninz Digital Dekor) technológia, amivel változatos dekorfelületek hozhatók létre.

Készíthetők:
• famintázatok (katalógusból vagy minta alapján);
• egyéb anyagutánzatok (kő, márvány, textil stb.);
• fantáziamintázat (széles meglévő kínálatból lehet választani, de egyéni ötletek is megvalósíthatók);
• művészi dekorfelületek (akár festmény vagy nonfiguratív minta alapján);
• egyéb ötletek (az életből vett képek természetről, sportról stb.);
• logóval ellátott felületek (megjeleníthető a cég logója, illetve tevékenységére utaló kép, grafika stb.);
• piktogramok (az adott nyílászáróval elhatárolt helyiség rendeltetésének jelzésére).

Innovatív megoldás az acél tűz- és füstgátló ajtószerkezetek piacán Innovatív megoldás az acél tűz- és füstgátló ajtószerkezetek piacán Innovatív megoldás az acél tűz- és füstgátló ajtószerkezetek piacán

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog