2011. február 24.

Pénzből még kevés, munkabizottságból már sok van

Pénzből még kevés, munkabizottságból már sok van

A nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Építésgazdasági Munkabizottságot és az Otthonteremtési Tanácsadó Testületet, a belügyminiszter az Országos Építésügyi Fórumot hozta létre az elmúlt hónapokban, szakmai szervezetek bevonásával. Úgy tűnik, a kormány kész szabályozási eszközökkel előmozdítani az építőipar ügyét – ha már költségvetési forrásokat nemigen tud erre fordítani.

Az építésügyért felelős miniszter az építésügyi szakmai és civil érdekképviseletek és az építésügyben érdekelt kormányzati szervek közötti együttműködés érdekében Országos Építésügyi Fórumot hozott létre a belügyminiszter. Mint arról a Resource portál is beszámol, a Magyar Közlöny 2011. február 23-i Magyar Közlönyre hivatkozva, a fórum feladatai között szerepel a kormányzati döntések építésügyre gyakorolt hatásáról való konzultálás, hatásvizsgálatok elkészítésének kezdeményezése, vélemény nyilvánítás, a döntések végrehajtásának figyelemmel kísérése, valamint javaslatok kidolgozása.

A fórumba egy-egy tagot delegálhat a szakmai és civil szervezetek részéről a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, az Építésügyi Igazgatási Szakmai Kollégium, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az építésüggyel összefüggő építész és mérnökképzéssel érintett felsőoktatási intézmények építésüggyel kapcsolatos karai, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Országos Főépítészi Kollégium, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Megyei Jogú Városok Főépítészi Kollégiuma és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.

A Fórum tagjai a kormányzati oldal részéről az elnök, a titkár, továbbá az építésügyért, a műemlékvédelemért, a közlekedési sajátos építményfajtákért, a hírközlési sajátos építményfajtákért, a közmű- és energiaellátási sajátos építményfajtákért, a bányászati tevékenységgel és a bányászati hulladék kezelésével kapcsolatos sajátos építményfajtákért, az atomenergia alkalmazására szolgáló sajátos építményfajtákért, a vízellátási és vízgazdálkodási sajátos építményfajtákért, a nemzetbiztonsági célú, illetve rendeltetésű, valamint a honvédelmi és katonai sajátos építményfajtákért és az építésgazdaságért felelős miniszter által kijelölt vezető beosztású kormánytisztviselő.

Az Építési Megoldások információi szerint nem ez az első hasonló testület: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Mérnök Kamara felkérésével létrehozta a Nemzeti Építésgazdasági Munkabizottságot, mely három albizottságban tevékenykedik:

  • Az Építésstratégiai Albizottságot a Magyar Építész Kamara elnöke vezeti, feladata az építésgazdaság definiálása, fenntartható és versenyképes jövőkép felrajzolása.
  • A Deregulációs Albizottságot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke irányítja. A testület a stratégiai célok mellett javaslatot tesz az ideális, a biztonságot, kiegyensúlyozott gazdasági tevékenységet megalapozó jogszabályi környezet megteremtésére, a túlszabályozások, párhuzamosságok megszüntetésére.
  • Az Épületenergetikai Albizottság vezetőjét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelöli ki, a munkacsoport feladata a hosszú távú épületenergetikai cél- és eszközrendszer megfogalmazása, a készülő szakpolitikai programok véleményezése, összhangban az EU és Magyarország klímapolitikai céljaival, törekvéseivel és energiastratégiájával.

Létezik ezeken kívül még egy hasonló testület: ugyancsak a nemzetgazdasági Miniszter hozta létre az Otthonteremtési Tanácsadó Testületet azzal a céllal, hogy javaslatokat dolgozzon ki a tárca számára a lakáspolitika alakításával kapcsolatban.

A részt vevő szakmai szervezetektől úgy tudjuk: bár a sokféle bizottság létrejöttében is az építésügy kormányzati felügyeletének megosztottsága tükröződik, valóban folyik érdemi munka ezekben a testületekben. A kormányzati oldal hozzáállására az a jellemző, hogy – mint ezt ki is nyilvánították – bár költségvetési források rendkívül ínségesen állnak csak rendelkezésre az építésügy problémáinak megoldására, de amit szabályozási eszközökkel elő lehet mozdítani, azt készen állnak megtenni.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog