2011. február 27.

Segítség technológiai fejlesztési pályázatokhoz – kifejezetten tervezőirodák számára

Segítség technológiai fejlesztési pályázatokhoz – kifejezetten tervezőirodák számára

Ha jól jönne új szoftverek és hardverek vásárláshoz legalább 2,5-3 millió forint támogatás, de nincs meg a kellő pályázati tapasztalat, érdemes élni azzal a lehetőséggel, amelyet – a vásárolni kívánt termékektől függetlenül – minden hazai építész- és mérnökiroda számára felkínál egy szoftverforgalmazó és egy vele együttműködő pályázatíró és projektmenedzsment cég.

Az építészirodák, mérnökirodák aktuális gondjaihoz és igényeihez igazodva ismét olyan ajánlattal jelentkezik a Nemetschek Magyarország, amely nemcsak a Nemetschek-szoftverek felhasználói számára, hanem minden hazai tervező számára jó lehetőséget kínál.

A közelmúltban láttak napvilágot az Új Széchenyi Terv keretében azoknak a – 2011. március 1-vel megnyíló – pályázati kiírásoknak a tervezetei, melyek a mikro-, illetve kisvállalkozások technológiai fejlesztését támogatják. A tervezőirodák jellemzően e pályázatok kedvezményezettjei között szerepelhetnek, hiszen a tevékenységükhöz értékes informatikai eszközök szükségesek, és szoftver-, valamint hardvereszközeik fejlesztésével jelentősen javíthatják versenyképességüket – a pályázati támogatásnak köszönhetően most különösen kedvező feltételekkel. Viszont nehézséget okozhat az, hogy az építész- és mérnökirodák általában nincsenek felkészülve a pályázati eljárások teljes körű lebonyolítására, és viszonylag nehéz olyan pályázatírót találni, amelyik ilyen – viszonylag kis összegű, néhány millió forintos – pályázatok gondozását szívesen vállalja.

A Nemetschek Magyarország ezért – a mikrovállalkozások pályázatai terén nagy tapasztalattal rendelkező, professzionális pályázatíróval összefogva – vállalja, hogy segítséget nyújt akár már 2,5-3 millió forintos beruházási értékű pályázatok benyújtásában. Ez a pályázati projektek teljes körű, akár több évig tartó – sikerdíjas konstrukcióban történő – gondozását jelenti, a pályázati anyag összeállításától kezdve a jelentések, elszámolások elkészítéséig. Néhány ilyen projekt már el is indult; a cég várja a további csatlakozókat.

Két konkrét pályázati lehetőségről van szó: az egyik kifejezetten a (9 főnél kevesebben foglalkoztató) mikrovállalkozásoknak szól; 1-4 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 1-8 millió forint támogatott hitelt lehet itt igényelni. Ezeket csak kombináltan lehet kérni: a támogatásnak maximum 45 százaléka lehet vissza nem térítendő, és maximum 60 százaléka lehet hitel. A támogatást többek között informatikai fejlesztésre, szoftver- és hardverbeszerzésre használhatja fel a pályázó. Kizáró ok, ha az előző lezárt üzleti évben a saját tőke negatív, vagy nem éri el a törzstőke felét; ha a beruházás nettó összege meghaladja a 2009/2010-es árbevételt; illetve ha az előző lezárt üzleti év nettó árbevétele meghaladja a 200 millió forintot. A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését követő 2 üzleti év személyi jellegű ráfordításainak összege el fogja érni az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50 %-át. (E pályázati kiírás jelzése: GOP 2.1.1.M, KMOP 1.2.1.M)

A másik idevágó pályázati lehetőség az (1-9 főt foglalkoztató) mikrovállalkozások, a (10-50 főt foglalkoztató) kisvállalkozások és a (51-250 főt foglalkoztató) középvállalkozások számára is elérhető; itt 5-25 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni. A beruházás 30-40 százalékára lehet támogatást kérni; a pontos mérték attól függ, hogy budapesti, Pest megyei, vagy vidéki vállalkozásról, valamint attól, hogy kis, vagy mikrovállalkozásról van szó. A támogatást ez esetben is fel lehet használni informatikai fejlesztésre, szoftver- és hardverbeszerzésre is. Itt kizáró ok, ha a pályázónak nincs meg 2 teljes lezárt üzleti éve; ha a saját tőke negatív, vagy nem éri el a törzstőke felét; továbbá ha a beruházás nettó összege meghaladja a 2009/2010-es árbevételt. A pályázónak vállalnia kell a következő két feltétel egyikének teljesítését: vagy a beruházást követő 2 évben megtartja az átlagos statisztikai létszámot és a személyi jellegű ráfordítások összegét növeli átlagosan a támogatási összeg 5 %-ával, vagy pedig a beruházást követő 2 évben a személyi jellegű ráfordítást átlagosan 5 %-kal növeli a beruházást megelőző évhez képest. (E pályázati kiírás jelzése: GOP 2.1.1.A, KMOP 1.2.1.A)

További információ a Nemetschek Magyarország Kft.-nél kapható.

E-mail: palyazat@nemetschek.hu

Telefon: +36 (1) 424 01 34

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog