filmszemle

2011. március 11.

Sokoldalú építőlemez vizeshelyiségekbe

Sokoldalú építőlemez vizeshelyiségekbe

A hőszigetelő, vízálló, nagy teherbírású, üvegszövettel kasírozott Uniplatte építőlemezek sokoldalúan használhatók: alkalmasak fürdőszobai beépített bútorok készítéséhez, kádak-zuhanyzók előfalaként, gépészeti csövek eltakarására stb. Kiegészítő rögzítőelemek segítségével akár válaszfalak is kialakíthatók belőlük.

A hőszigetelő, vízálló, nehezen éghető, fagyálló, nem rothadó, páraáteresztő Uniplatte építőlemez extrudált polisztirol keményhabból készül, felületén speciális habarccsal felkasírozott üvegszövet hálóval. Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható (kültéren a teljes felületet Murexin vastagfóliával kell szigetelni). Használható száraz- és vizeshelyiségek fal- és padlószerkezeteinek burkolására, fürdőkádak, zuhanytálcák előtétburkolataként, lefolyócsövek eltakarására, különböző tartószerkezetek készítésére, elválasztó falként berendezési tárgyak között, faburkolatok hidegburkolatra történő cseréjekor szerelőfalként, lépcsők kialakítására, homlokzatok és lábazatok fedésére stb.

Az Uniplatte lapok nyomószilárdsága 0,2 N/mm², hővezetési tényezője 0,035 W/mK, vízfelvétele 1,5 Vol%-nál kisebb.

 

Sokoldalú építőlemez vizeshelyiségekbe

 

Falburkolatok szerelése

A lapokat ragasztóhabarcsból készített pogácsákkal kell felragasztani a hordképes alapfelületre, az egymás mellé kerülő lapok oldalainak megragasztózásával. A fogadófelület egyenletességétől függően a ragasztóhabarcs fogazott glettvassal, a lapok hátoldalára is felhordható. A lemezek toldása 10 cm széles üvegszövet-háló csík átlapolásával végezhető. Kevésbé hordképes felületre, illetve faszerkezetre csavarokkal vagy dübelekkel rögzítendők a lemezek (ilyenkor nincs szükség ragasztóhabarcsra, de az illesztéseket üvegszövet-háló átlapolásával kell készíteni).

 

Padlóburkolat szerelése

Esztrichre, betonra vagy más alapfelületre minimum 30 vastag lapok használhatók, melyeket a teljes felületre felhordott ragasztóágyba kell dübelezni vagy csavarozni. Padlóburkoláskor javasolt az illesztések mentén üvegszövet háló átlapolásával egységesíteni a felületet.

 

Illesztéskialakítás

Valamennyi fal-, padló- és sarokcsatlakozásnál ajánlott a tartósan rugalmas Murexin Szilikon fugázó alkalmazása. Közvetlenül nedvességgel érintkező helyiségekben történő elhelyezéskor – falon és aljzaton egyaránt – a lemezek toldásainál üvegszövet-háló csíkok helyett Murexin hajlaterősítő szalag használandó, és a lapokat kenhető szigeteléssel kell védeni. A Murexin hajlaterősítő szalag kritikus hajlatok, élek sáverősítésére, valamint a pozitív és negatív sarkok megerősítésére is szolgál.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog