2011. április 01.

Tetőfedés energiatudatosan

Tetőfedés energiatudatosan

Annak a vizsgálatánál, hogy egy épület a fenntarthatóság követelményeinek eleget tesz-e, teljes életciklusban kell gondolkoznunk, vagyis az építőanyagok előállításától a ház lebontásáig minden momentumot meg kell néznünk. Nem elég, hogy maga az épület energiatakarékosan működjön, hanem már az építőanyag-gyártás során is fontos szempont az energiahatékonyság, valamint hogy a felhasznált anyagok környezetbarátok-e.

Nem mindegy az sem, hogy a beépítés után mennyire lesz tartós az adott építőanyag, mennyi karbantartást kíván, mikor kell lecserélni, és ebben az esetben újrahasznosítható lesz-e.

A tetőfedések körében jó példa a környezettudatos hozzáállásra a Gerard tetőcserép, amely sajtolt, alu-cink bevonatú acélelemekből készül. A külső felületét Új-Zélandon bányászott kövek zúzaléka borítja, ezek természetes színei határozzák meg a tetőfedés megjelenését, mesterséges festékanyagokat nem használnak a gyártáshoz. A kőzúzalékból készülő bevonatnak köszönhetően a fedés nemcsak az elemek formáját, hanem az anyag textúráját tekintve is a cserépfedésre emlékeztet. Ennek köszönhetően – ahogy már megépült példák is igazolják – az anyag nagyon jól használható műemlék épületek, templomok tetőfedésére is. A felhasznált alapanyagok tehát természetes anyagok, a gyártás környezettudatos módon, a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra korlátozott mértéke mellett történik. Bontás után a tetőcserepek száz százalékban újrahasznosíthatók.

 

Tetőfedés energiatudatosan

 

Az acél alapanyagból adódóan a fedés sokkal, mintegy négyszer-hatszor könnyebb, mint a hagyományos kerámia vagy beton anyagú cserépfedés, így a tetőszerkezet kisebb terhelést kap, kisebb keresztmetszetű faanyagból elkészíthető. Ezen kívül felújításnál lehetőség nyílik arra is, hogy a meglévő héjazatot ne bontsuk el, hanem rárakjuk az új szerkezetet, ami mindenképpen munka- és energia-megtakarítást jelent, de ha az eredeti fedés valamilyen egészségre vagy a környezetre ártalmas anyagból készült, akkor azt a kockázatot is elkerülhetjük, amit ennek a megbontása jelentene. A csekély súly a szállítás során is költség- és energiamegtakarítást jelent. Az acél alapanyag könnyű megmunkálhatóságot is jelent, bonyolult tetőidomok, akár ökörszem ablakok is egyszerűen elkészíthetők.

 

Tetőfedés energiatudatosan

 

A Gerard tetőfedés nagyon tartós, a gyártó cég ötven év garanciát ad rá. A szélsőséges időjárási viszonyoknak is rendkívül jól ellenáll a rögzítési rendszernek és az elemek egymásba kapcsolódásának köszönhetően. A lépcsős profilkialakítás tökéletes vízzárást eredményez. Az elemek a szállítás vagy a felrakás közben nem törnek, nem repednek meg, nem kell emiatt plusz mennyiséget rendelni. Mindez nemcsak anyagilag előnyös, hanem az energiatudatosság szempontjából is, hiszen kevesebb anyag gyártása kisebb energiafelhasználást és környezeti terhelést jelent.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog