2011. június 14.

Helytakarékos, csendes gyűjtőgarázskapuk

Helytakarékos, csendes gyűjtőgarázskapuk

Manapság városi körülmények között gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy társasház gyűjtőgarázs nélkül épüljön. Ezekhez természetesen bejárati kapuk is készülnek, melyek – amellett, hogy különböző funkcionális igényeket elégítenek ki – meghatározó elemei lesznek az épület homlokzatának.

Mindez jónéhány tervezési szempontot is felvet, melyek közül a legfontosabbak a következők:
• a garázskapu legyen esztétikus: legyen méltó egy lakóházhoz, és illeszkedjen az épület stílusához;
• legyen helytakarékos: ne foglaljon el fölöslegesen helyet sem az épületből, sem a kültérből működés közben sem;
• legyen halk: működése ne zavarja a lakókat;
• legyen megbízható, strapabíró és egyszerűen kezelhető, hiszen sok felhasználó működteti műszaki felkészültség nélkül;
• legyen biztonságos, hiszen olyan térben működik, ahol gyermekek, családtagok, vendégek is mozoghatnak, és ahol megengedhetetlen a balesetveszély.

Tekintsük át ezek után, miképpen elégíti ki a fenti igényeket a Hörmann ET 500-as gyűjtőgarázskapuja.

 

Esztétikus

A kapu alapváltozata kellemes látványt nyújtó, 45 százalékos szellőző keresztmetszetű lyukaslemez burkolattal készül (ebből rendelkezésre áll kerek és négyzet alakú áttörésekkel gyártott változat is) –, így a garázs a megfelelő szellőzése is megoldott. Kapható az ET 500-as kapu a keretbe szerelt sík (2 mm vastag) alumíniumlemezzel is – ez esetben a szellőzésről külön kell gondoskodni. A kapuszárny horganyzott, alapkivitelben RAL 9006 színben porszórt alapozással készül; a RAL színskála szerint egyéb színekben külön ajánlatkéréssel rendelhető. Igen előnyös, hogy esztétikusan kialakított gyalogosbejáróval is bővíthető (akár a kapuba integrált átjáróajtó, akár mellékajtó formájában), ami lehetővé teszi, hogy a lakók kapu kinyitása nélkül is bejuthassanak a garázsba.

 

Helytakarékos

Mint az ábrán is látható, a kapuszárny működés közben legfeljebb 200 mm-re lendül ki a síkjából. A kapunál igen kis méretű szemöldökre van szükség. A szemöldök és oldalkáva nélküli beépítési szituációkhoz külön tokkeretet lehet rendelni az ET 500-ashoz.

 

Helytakarékos, csendes gyűjtőgarázskapuk

A lehető legnagyobb áthajtó keresztmetszet minimális beépítési helyigénnyel biztosítható

a. A meghajtó berendezés teljes hossza: a nyitásmagasságtól függően 3200–4125 mm

b. Szemöldökigény: 100–140 mm

c. A szabad falnyílás-magasság: 2000–2500 mm

d. Szabad áthajtómagasság: a szabad nyitásmagasságból 20–70 mm-t kell levonni

e. Oldalsó helyigény: 140–250 mm

f. A szabad falnyílás-szélesség: 2250–6000 mm

(A pontos tervezési méretek a Hörmann-segédletekben megtalálhatók.)

 

Csendes

A kevesebb mint 50 beállóval rendelkező garázsoknál a kapuk SupraMatic H garázskapumeghajtással működnek. A „lágy indítás” és a „lassított stop” funkcióknak köszönhetően ezek a kapuk különösen halkan működnek. Ha több mint 50 parkolóhely van a garázsban, akkor a gyakori nyitás-zárást még jobban bíró ITO 400 lánchajtás alkalmazása előnyösebb. Mindkét meghajtás többféle vezérléssel, akár forgalmi lámpákkal is kombinálható.

 

Biztonságos és megbízható

A Hörmann ET 500 gyűjtőgarázskaput több mint negyedmillió nyitási ciklusra tervezték. A kapu mozgatásához dupla kötélvezetést alkalmaznak, kizárva ezzel a kapuszárny lezuhanásának lehetőségét. A kapulap és a falak közötti nagyobb résnek köszönhetően elkerülhetők az ujjbecsípődések. (A biztonsági réseket kefetömítések takarják el.) A karbantartást nem igénylő kapuszerkezet könnyedén nyílik és záródik, a kopásmentes ellensúlyos technikának köszönhetően rendkívül biztonságos – és emellett üzemeltetési költsége is rendkívül alacsony.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog