2011. július 11.

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

Az erkélylemezeknél kialakuló hőhidak elkerülésére nyújt biztonságos megoldást a Schöck Isokorb elem: a külső és belső vasbeton lemezt egymástól elválasztó, és hőszigetelő kapcsolattal összekötő elemmel jobb hőtechnikai tulajdonságok érhetők el, mint a hagyományosan használt „körbeszigeteléssel”.

Ez azonban csak megfelelő, rozsdamentes betonacél vasalás alkalmazásával teljesül – ez a hőhídmegszakítás hatékonyságát alapvetően meghatározó tényező. A rozsdamentes betonacél alkalmazásának nemcsak a hosszú élettartam szempontjából van jelentősége, hanem hőtechnikailag is fontos szerepet játszik. Sokan nem tudják, hogy a rozsdamentes betonacél hővezetése négyszer(!) rosszabb, mint a hagyományos acélé: a rozsdamentes acél hővezetési tényezője λ=13,8 W/mK, míg a normál betonacélé: λ=48–55 W/mK. Mivel a hőhídmegszakító elemek hőszigetelő képességét döntően az alkalmazott vasalás – anyaga és mennyisége – határozza meg, könnyen belátható, hogy hagyományos betonacél használatával nem lehet számottevő javulást elérni az elemek hőtechnikai paramétereiben.

 

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

 

A lényeg, azaz a hatékonyság tehát a részletekben rejlik: amennyiben a hőhídmentes kapcsolatban lévő vasak nem rozsdamentes acélból készülnek, a hőhídmegszakító elem nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

 

A hőhídmegszakító hatékonysága jórészt a vasaláson múlik

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog