filmszemle

2011. augusztus 08.

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

A Lindab Kft. széles körű, folyamatosan bővülő termékválasztékot kínál a tetőfedéshez: bevonatrendszerrel védett, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülő termékei között megtalálhatók a cserepeslemezek, trapézlemezek (alacsony- és magasbordás változatban), szinuszlemezek, síklemezek és szendvicspanelek.

A hidegen alakított, könnyű Lindab profilok közös jellemzője, hogy korszerű tűzihorganyzott acéllemez alapanyagból készülnek, amely környezetbarát, tartós és nagy teherbírású építőanyag. A külső, látszó felületre különböző típusú és vastagságú bevonatrendszer (25 μm poliészter vagy matt poliészter, 40 μm Topcoat50) kerül, ami a széles színválasztékának köszönhetően esztétikus képet, a homlokzat anyagainak harmonikus összhangját tudja teremteni.

 

Cserepeslemezek

Az elsősorban a lakossági felhasználók körében népszerű Lindab Topline cserepeslemez termékek minden tetőtípuson a cserép természetes megjelenését ötvözik kis önsúllyal, hosszú élettartammal és könnyű szerelhetőséggel. Fő előnyük a nagytáblás fedési módban rejlik, így minimalizálva a beázás veszélyét. Rendkívül kis súlyuknak (~5 kg/m2) köszönhetően kiválóan alkalmasak meglévő épületek felújításához is – a tetőszerkezet megerősítése és akár a régi tetőburkolat (pala, zsindely stb.) elbontása nélkül.

A Lindab cserepeslemezeknek számos változata áll az építtetők rendelkezésére. A klasszikus svéd cserépmintázatú LPA profilok (standard LPA, LPA Nova és LPA Classic típusok 400 mm léctávolsággal és 1000 mm fedőszélességgel, LPA Maxi 1070 mm-enkénti alátámasztási lehetőséggel) mellett újabb cseréptípusok az LPA Scandic (modern, mediterrán stílusú cserépforma, rejtett rögzítéssel) és az LPA Nordic cserepeslemez (szögletes mintázatú, alacsony profilú, nagyobb fedési szélességgel). A legújabb típusú, kőzúzalékszemcse bevonatos, alucink réteggel védett acéllemezből készülő Lindab Roca cserepeslemezek a hagyományos, természetes tetőfedés tökéletes mását adják, látványban a mediterrán tetők világát idézve. A négy különböző formájú profil (Toscana, Rustica, Madera és Serena), valamint a széles színválaszték korlátlan választási szabadságot enged. A teljes tetőrendszerhez hozzátartoznak a szükséges tömítőanyagok, rögzítő- és fűzőcsavarok, szegélyek, szellőztető elemek.

 

Trapézlemezek és szinuszlemezek

A Lindab Coverline trapézlemezek főként az ipari jellegű, nagyobb alapterületű épületek (gabonatárolók, fedett színek, gyártócsarnokok, raktárak, kereskedelmi épületek stb.) gazdaságos, nagytáblás, önhordó anyaga. A Lindab trapézlemezek egyedülállóan változatos méretválasztéka (bordamagasság, lemezvastagság) minden alkalmazásra optimális trapézlemez-választást tesz lehetővé.

A trapézlemezek egyik csoportja az alacsony profilúak (LTP/LVP8, 12, 20, 35, 45, 50, 60), melyek külső vagy belső tető-, illetve falburkolat funkcióját töltik be, egy- vagy többrétegű szerelt rétegrendben, alátámasztásukra a Lindab vékonyfalú Z/C profilú szelemenrendszer szolgál. A kis önsúlyú trapézlemezek tetőfelújításokhoz is gazdaságos megoldást kínálnak. Az alacsony hullámú profilok között építészeti szempontból nyújtanak egyedi, esztétikus hatást a szinuszprofilok (SIN18 és SIN26, tetőprofilként csak az utóbbi). Speciális termék a páramegkötő, alsó filcbevonatos trapézlemez, amely az egyrétegű tetőlemez alsó felületén – bizonyos légköri viszonyok mellett elkerülhetetlenül – megjelenő kondenzvíz megkötésére szolgál, megakadályozva a lecsepegését a beltérbe.

A trapézlemezek másik nagy csoportját a nagyobb fesztávolságokat (3 m-től akár 7,5 m-ig) áthidaló magasbordás teherhordó trapézlemezek, az úgynevezett magasprofilok (LTP85, 100, 135, 150) képviselik. A magasprofilok csarnoképületek hőszigetelt tetőfödémeiként (lágyfedéses lapostető vagy kéthéjú, alacsony trapézlemezes héjazatú kishajlású tető) vagy közbenső födémek teherhordó trapézlemezeiként (végleges könnyűszerkezetes födém vagy betonfödém bennmaradó zsaluzataként) alkalmazhatók.

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

A Lindab Coverline burkolati trapézlemez változatos méretválasztéka minden alkalmazásra optimális trapézlemez-választást tesz lehetővé

 

Síklemez fedés

A széles bevonati színválasztékkal rendelkező, tűzihorganyzott acél síklemezből készíthető elegáns korcolt lemezfedés különböző funkciójú középületek (iskolák, irodaházak, kórházak, templomok stb.) vagy exkluzív megjelenésű lakóépületek (családi házak, társasházak) közkedvelt, esztétikus megjelenésű tetőfedő anyaga.

A Lindab PLX bevonatos, korrózióálló, nagy szilárdságú, helyszíni megmunkálásra mégis tökéletesen alkalmas „lágy” acéllemezzel dupla állókorcos fémlemez fedés készíthető szilárd aljzatra. A beázásmentes, fokozottan vízzáró, esztétikus képet adó PLX szalagfedésekkel bármilyen bonyolult, tagolt, akár íves tető-, sőt falfelületek is szépen kialakíthatók.

A 2011-ben bevezetett Lindab SRP Click előkorcolt tetőprofil szintén korcolt síklemez tetőfedés megvalósítását szolgálja. Az alapanyag azonban bevonatos „kemény” acéllemez, amely termelékeny gépi profilozásra alkalmas, a bepattintós (klikkes) korcillesztés pedig gyors és gazdaságos kivitelezést tesz lehetővé, elsősorban az egyszerűbb formájú, kevés áttöréssel rendelkező sík tetőfelületek esetében. Az SRP tetőprofillal készülő tetőszerkezet vízzáróságát megfelelő alátéthéjazattal és a javasolt tetőhajlásszögek betartásával kell biztosítani.

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

A Lindab PLX állókorcos síklemez fedéssel bármilyen bonyolult, tagolt, akár íves tető-, sőt falfelületek is szépen kialakíthatók

 

Szendvicspanel

Az ipari, kereskedelmi épületek egyre népszerűbb tetőfedő anyaga a kétrétegű, bevonatos acél fegyverzet között hőszigetelő maggal (poliuretánhab vagy kőzetgyapot) rendelkező, előre gyártott szendvicspanel.

A Lindab Coverline önhordó, hőszigetelt szendvicspanelekkel rövid idő alatt nagy tetőfelületek burkolata kivitelezhető egy rétegben, gazdaságosan. A különböző típusú, vastagságú és színű panelek választéka lehetővé teszi az esztétikai, funkcionális és műszaki követelmények (teherbírás, hőszigetelő képesség, tűzállóság) szerinti optimális választást.

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

Az önhordó, hőszigetelt Lindab Coverline szendvicspanelek rövid idő alatt nagy tetőfelületek burkolására nyújtanak lehetőséget egy rétegben, gazdaságosan

 

Ereszcsatornák

A tetőfedéshez szorosan kapcsolódik az esővíz-elvezetés eleme, vagyis az ereszcsatorna. A Lindab Rainline külső vízelvezetésű, függő ereszcsatornával egyrészt megoldható a csapadék tökéletes és biztonságos elvezetése, másrészt esztétikus megjelenés adható az épületnek, kiemelve a homlokzat és az eresz kontúrjait. A termékek alapanyaga speciális, többrétegű bevonattal ellátott horganyzott acéllemez, amely hosszú távon tetszetős, színes felületű marad. A gazdag színválaszték minden homlokzathoz kínál megfelelő alternatívát.

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

Lindab Rainline ereszcsatorna

 

Tetőszerkezetek

A tűzihorganyzott acél elemekkel nemcsak tetőburkolat és ereszcsatorna, hanem a tetők tartószerkezete is gazdaságosan kialakítható Lindab Construline hidegen hengerelt Z/C/U-profilok felhasználásával. A kis fajlagos súlyú, nagy teherbírású acél tetőszerkezetek kiválóan alkalmasak új építésű falazott vagy szerelt épületekhez, illetve meglévő, lapostetős létesítmények utólagos ráépítésére is. Utóbbi esetben az új acél „fedélszék” egyrészt a régi lapostetők beázási problémáit képes hosszú távon megszüntetni, másrészt lehetőséget ad az épület energetikai mutatóinak javítására is (kiegészítő hőszigeteléssel, kiszellőztetett padlástérrel).

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

Új Lindab SRP Click síklemezes tetőprofil

Könnyűszerkezetes tetők széles profil- és színválasztékban

Lindab Construline tetőszerkezet

 

A tetőhéjazat az előzőekben ismertetett megoldások (cserepeslemez, trapézlemez vagy síklemez fedés) közül bármelyik lehet, az eredeti épület karakteréhez igazodva. A gyors kivitelezhetőség és a szerelt, száraz jellegű technológia garantálja a pontos, biztonságos és gazdaságos megvalósítást.

 

Kotormán István

Lindab Kft.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog