2011. augusztus 12.

Történelmi vasbeton kupolából látványos múzeum

Történelmi vasbeton kupolából látványos múzeum

Tallin, Észtország fővárosa 2011-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli, aminek jegyében egy, a cári időkből származó történelmi építményt attraktív tengerészeti múzeummá alakítanak át. A bel- és kültéri munkálatokhoz sokoldalúan alkalmazható Peri Up állványrendszer optimálisan illeszkedik a 100 éves komplexum geometriájához.

Az építmény a három impozáns kupolával 1916–17-ben épült, vasbetonból – ami az akkori időkben szokatlan mérnöki teljesítménynek számított. A zavaró köztes támaszok nélküli szabadon hordó héjkonstrukció eredetileg hidroplánok hangárjaként szolgált. Jelenleg a történelmi kupola teljes felújítása zajlik, mely nyártól tengerészeti múzeumként üzemel majd.

A vasbeton-felújítás különösen idő- és munkaigényes: a régi vasalatot ultramagas-nyomású tisztítóval szabaddá kell tenni, majd ellátni korrózióvédelemmel, el kell végezni az injektálási munkálatokat, a sérült betonacélokat ki kell cserélni, és végül még egy réteg vasalatot és 50 mm lőttbetont felvinni rá. Mindezek alatt a kupolát – a stabilitás érdekében – ideiglenesen alá kell támasztani. A rövid, mindössze tíz hónapos kivitelezési idő miatt a három kupolából kettőt egyidejűleg kellett beállványozni, amire a Peri észt mérnökei részletes állványkoncepciót dolgoztak ki. Ennél a megoldásnál a Peri Up állványrendszert térbeli munkaállványként, integrált teherhordó állványként és lépcsőfeljáróként alkalmazták.

 

Térbeli munkaállványok

A 3x3 m-es metrikus alaprajzi raszter alapján a Peri Up modulállvánnyal a kupolák alatt 33 m hosszú és széles térbeli állványt lehetett építeni. Hogy a kupola talapzatának minden pontján optimálisan lehessen dolgozni, a Peri 50 cm-es raszterekben, fokozatos munkaszintekkel épített állványmegoldással rukkolt elő – 11 m magasan a sarkoknál és 19,5 m magasan a kupola közepén. A szegélymezők pontos geometriai illeszkedése érdekében az alépítmény 3 m-es rasztereit még egyszer egyenként 1,5 m széles mezőkre osztották, a mindkét homlokoldalon 1,5 m-rel megnövelt platformokról pedig szabványos csomóponti átlókkal szerelt konzolok gondoskodtak.

Az alkalmazott Peri Up rendszer flexibilitása révén a munkaszintek geometriailag optimálisan igazíthatók voltak a követelményekhez, ami által minimalizálódott a nagyméretű térbeli állványraszter alépítményének anyag- és szerelési igénye. A nagy felületű, 3 m hosszú UDS acél járótáblák 20 kg alatti súlyuk ellenére is mintegy 4,5 kN/m2 teherbírással rendelkeznek.

 

Integrált teherhordó tornyok és feljárók

A kupola tetején lévő, az építmény belsejébe fényt engedő kör alakú nyílás diafragma gerendáit a felújítási munkálatok alatt Peri Up Rosett teherhordó tornyok támasztották alá. Ennek rasztermérete 1,5x1,5 m volt és száranként akár 40 kN terhet viselt – 21 m magasságban. Az egyik kupola alatti alátámasztás szabadon álló egységekkel történt, szintén vízszintes hevederekkel összekötött tornyokkal.

Történelmi vasbeton kupolából látványos múzeum

A Peri Up Rosett optimálisan igazítható volt a 21 m magas kupola geometriájához, és biztonságos munkaszintek kialakítását tette lehetővé

A másik két szekcióban a teherhordó tornyokat teljesen a felújítandó kupolatalapzat térbeli állványához integrálták. Így a metrikus Peri Up raszter nemcsak geometriailag, hanem statikailag is igazítható volt az építéshelyi követelményekhez. Emellett egy, a munkaállvány közepén elhelyezett kétkarú alumínium lépcsőtorony gondoskodott a csaknem 20 m magasban lévő munkaszintek biztonságos és kényelmes eléréséről.

 

Homlokzati állvány a Peri Up állványmegoldás kiegészítéseként

A kupola külső oldalán zajló felújítási munkálatokhoz Peri Up T 72 homlokzati állványt alkalmaztak, ami fokozott biztonságot nyújtott: egyéb alkatrészek nélküli, előretolt korlátokkal védte az állványépítőt a teljes állványszerelési folyamat alatt. A szintén kiegészítő alkatrészek nélkül elhelyezhető belső korlátok jó szolgálatot tettek a tengerészeti múzeumnál – ugyanis nem voltak külső falak.

Történelmi vasbeton kupolából látványos múzeum

A Peri Up T 72 homlokzati állvány eléépített lépcsőfeljáróval kiegészítve, átfogó állványmegoldásként az új tengerészeti múzeumnál

A Peri Up T 72 esetében is könnyű és teherhordó UDS acél járótáblákat alkalmaztak. Az integrált járótábla-biztosítás gondoskodott az állványszereléskor arról, hogy a beakasztás és az oldalirányú eltolás után a járótábla azonnal billenésbiztossá váljon, szintén kiegészítő alkatrész nélkül. A járótáblák a használatkor bármikor egyszerűen kivehetők és újra beépíthetők voltak, így például a terjedelmes építőanyagokat az állványon keresztül tudták eljuttatni az épület belsejébe. Mint a munkaállványnál, itt is lépcsőtorony szolgálta a tetőre való biztonságos feljutást vagy az egyes állványszintekhez történő eljutást. A kétkarú lépcsőtornyok rövidebb útvonalat és nagyobb fejteret teremtenek, mint az egykarú lépcsőtornyok.

Történelmi vasbeton kupolából látványos múzeum

A Peri Up Rosett állványcsomópontok sokoldalúan csatlakoztathatók

(Fotók: Peri GmbH)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog