filmszemle

2011. szeptember 12.

Már a penészedés előtt feltérképezhetők a problémás felületek

Már a penészedés előtt feltérképezhetők a problémás felületek

A Testo folyamatos fejlesztéseinek legújabb eredménye a hőkamerákhoz alkalmazott SuperResolution technológia, amivel a műszerek felbontása megduplázható, jelentősen kiszélesítve a hőkamerák alkalmazhatósági lehetőségeit. Az új technológia az emberi kéz természetes mozgását, remegését használja ki.

A hőkamerák képalkotása szempontjából az egyik legfontosabb technikai paraméter a detektor mérete. Ettől függ, hogy a hőkép mennyi pixelt tartalmaz, és minél magasabb a pixelszám, annál részletgazdagabb és könnyebben kiértékelhető kép készíthető. A pixelek közötti „távolság”, vagyis a hőkamera geometrikus felbontása természetesen függ a használt objektívtől és a mért felület távolságától is. A detektor pixelszámának növelése – a több képpont révén – a geometrikus felbontás javulását eredményezi, így távolabbi objektumok is nagyobb részletességgel vizsgálhatók.

Hőkamerák esetén a gyakorlatban legelterjedtebbek a 160x120 és a 320x240 pixeles felbontások. A detektor fizikai méretének növelésével növelhető a felbontás, viszont a Testo legújabb fejlesztésével, a SuperResolution technológiával a felbontás megduplázható. E hőképeket felhasználva speciális algoritmus alapján elkészíti a végleges képet, ezáltal a képminőség egy osztállyal javítható, azaz négyszer több pixel és 40 százalékkal nagyobb geometriai felbontás érhető el. Így például 160x120 pixelből 320x240 pixel vagy 320x240 pixelből 640x480 pixel lesz.

 

Már a penészedés előtt feltérképezhetők a problémás felületek

 

A SuperResolution technológia nem összehasonlítható az interpolálással, mivel ebben az esetben – több kép készítése miatt – valós mérési eredményeket alapul véve történik a képalkotás. A SuperResolution technológia szoftveres frissítéssel aktiválható, így nemcsak az új, hanem a már megvásárolt hőkamerákra is rátölthető.

 

Felületi nedvesség meghatározása

Az épületek beltéri vizsgálata során sok esetben a penészedés okainak feltérképezése a cél. A penészképződés kialakulása sok tényezőtől függhet: szivárgás esetén a falba került nedvességtől, a felület pH értékétől, a levegő oxigén- vagy kémiai anyag tartalmától. Legnagyobb mértékben viszont a levegő hőmérsékletétől, a páratartalmától és a felület hőmérsékletétől. A gyakorlatban legtöbbször a hőhidak, szerkezeti hibák vagy a nem megfelelő szellőztetés a penészképződés fő okozója. A Testo hőkamerák legújabb fejlesztésével a problémás felületek még a penész megjelenése előtt feltérképezhetők. A hőkamerák a környezeti paraméterek alapján közvetlenül a relatív felületi nedvességet számítják, így azonnal láthatóvá válnak a veszélyeztetett területek. További előny, hogy a környezeti hőmérséklet és páratartalom manuális megváltoztatásával szimulálhatóak a kritikus, de még lehetséges szituációk és vizsgálható a felületi nedvesség. Egyes típusoknál pedig lehetséges rádiófrekvenciás érzékelővel az online hőmérséklet és páratartalom mérés, így a nedvességeloszlás-kép a tényleges paraméterek alapján vizsgálható.

 

Már a penészedés előtt feltérképezhetők a problémás felületek

 

Koczka Péter
termékmenedzser
www.testo.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog