2011. október 17.

Kopott, feltöredezett, cementbázisú ipari padlók, betonfelületek felújítása

Kopott, feltöredezett, cementbázisú ipari padlók, betonfelületek felújítása

A raktárak, gyártóüzemek padlóinak leggyakrabban alkalmazott kialakítási módjai a különféle kopásállóságú, adalékokkal kialakított padozatok, illetve a különböző rétegfelépítésű műgyanta burkolatok. E célokra, valamint a meglévő ipari padlók felújítására egyedülálló megoldásokat tud nyújtani a Sika.

Ipari habarcspadlók

A beszóróporokhoz hasonló teljesítményűek a nedves-a-nedvesre technológiával, 5–10 mm vastagságban felhordott habarcsrendszerek (Sikafloor-CorCrete). Besimításuk is hasonló a beszórt társaikéhoz, de ez esetben a portermék helyett előkevert habarcsot kell a felületre hordani.

A habarcspadlók másik családja (Sikafloor Level-T) önterülő, és még gépi simítást sem igényel. A tárcsás simítás rezgései, valamint a beszóróporoknál alkalmazott vibrátoros kezelések ebben az esetben nem távolítják el az apró légbuborékokat, így a maximum 15 mm-es réteget tüskés hengerrel kell légteleníteni.

E rendszerek széles színválasztékban kaphatók és egyre népszerűbb eszközei a modern dizájnt kedvelő belsőépítészeknek is. Mindkét technológiánál fokozottan ügyelni kell az alapfelület előkészítésére: a felületi cementtejréteget, vagy az épp nagyon tömör, de sérült régi koptatókérget fémszemcseszórással, gyémánttárcsás csiszolással, esetleg marással el kell távolítani, a felületet meg kell tisztítani és ellenőrizni a tapadó-húzó szilárdságokat (tapadókorongos vizsgálat). A mért tapadási értékeknek 1,5 N/mm2 felett kell lenniük.

 

Kopott, feltöredezett, cementbázisú ipari padlók, betonfelületek felújítása

 

Utókezelés, felületkeményítés, póruszárás

Az elkészült ipari padlót minden esetben utókezelni kell. A geotextíliás/fóliás nedvesen tartás mellett az ipari padozatok többségét ma már korszerű utókezelő szerek (például Sikafloor Proseal család) védik a kipárolgástól. A korszerű utókezelő szerek összetett hatással és funkcióval bírnak, mert egyrészt biztosítják a padozat utókezelését, póruszáró funkcióval rendelkeznek, és tovább javítják a padozatok kopásállóságát. A póruszáró anyagok esztétikai szerepet is betölthetnek, fényes vagy matt megjelenést adva a padlónak.

 

Kopott, feltöredezett, cementbázisú ipari padlók, betonfelületek felújítása

 

Kibővült termékválaszték

A 100 éves Sika konszern termékkínálata és kompetenciája a padlóépítés területén jelentősen erősödött tavaly a – közép-európai térségben jelentős piaci szereplőnek számító – Panbex cég akvizíciója által, így mára a Sika az ipari padlóépítésben kibővített termékkínálattal áll az ipari épülettervezéssel, kivitelezéssel és üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek rendelkezésére. A cég szakemberei segítséget nyújtanak a szükséges betontechnológia megtervezésében, az ipari padozatok, burkolatok, bevonatok optimális megválasztásában, korrózió elleni védelmi és tűzvédelmi kérdésekben ugyanúgy, mint épület- és tetőszigetelési megoldások kidolgozásában. Mindezek mellett a szakemberek a gyakorlatban is felügyelik a kivitelezési munkálatokat annak érdekében, hogy az eredmény az elvártnak megfelelő legyen.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog