2011. október 21.

Görbült vagy torz felületekhez is használható az új zsaluhéj

Görbült vagy torz felületekhez is használható az új zsaluhéj

A teljes mértékben újrahasznosítható műanyag zsaluhéj, a szabadalmi oltalom alatt álló Meva Alkus zsalutábla faanyagtól mentes polipropilén szerkezet, amelyben szilárdságnövelőként két alumíniumréteg található. Az Alkus használatával nem keletkezik építési hulladék, hiszen használat után a Meva visszaveszi a zsaluzatot, és újat gyárt belőle.

Az építés közbeni sérülések javítása költséghatékonyan és gyorsan megoldható, és gyakorlatilag a Meva szolgáltatásaként értelmezhető. A zsaluhéj kivételesen hosszú élettartama (eddig kipróbált ezer feletti forgásszám) és a világszerte eddig vele elkészített több mint 1 millió négyzetméter bezsaluzott felület miatt a Meva Alkus zsaluhéj a zsaluk legújabb generációjának nevezhető. A számtalanszor újrahasználható Alkus zsaluhéj alkalmazásával Magyarországon olyan beruházások épültek, mint az M0 északi Duna-híd pilléralapjai, vagy a debreceni Kölcsey Központ.

 

Görbült vagy torz felületekhez is használható az új zsaluhéj

 

Egyszerű és gyors javíthatóság

Számtalanszori újrahasználhatósága és környezetkímélő kezelése mellett a Meva Alkus kiemelendő tulajdonsága, hogy nem duzzad, nem zsugorodik, nem penészedik, ellenáll a savaknak, lúgoknak és az időjárás hatásainak. Mindennek köszönhetően teherbíró képessége állandó, azaz az idő előrehaladtával e tulajdonságai nem romlanak. A szinte elkerülhetetlen építésközi sérülések is a helyszínen javíthatók, még a sérült héjszegmenscsere is könnyen elvégezhető. A sérülések a tábláéval azonos polipropilén anyaggal hegeszthetők: a hőre lágyuló műanyagot hőlégfúvós készülékkel a hézagokba töltik, majd a felületről kiálló részt kézi gyalugéppel síkba gyalulják. Ezt – a lenyomatmentes illesztési vonal elérése érdekében – követheti a vizes felületi csiszolás.

 

Látványbeton és különleges igények

A Meva Alkus zsaluhéj alkalmazhatóságának rugalmassága és valódi előnye a bonyolult, alapos mérnöki munkát igénylő beruházások esetén jelentkezik leginkább. Ha különleges (görbült vagy torz) felületek készítésére van igény, vagy az elkészült műtárgy extrém környezeti hatásoknak lesz kitéve, akkor válik egyértelművé a high-tech zsalutábla felületi egyenletességre és tömörségre vonatkozó előnye. Akár üzemi előhajlítással is pontosan kialakíthatók a szükséges görbe felületek, míg torz felületekhez a fa/fém alapú tartószerkezetre rögzített és összehegesztett, darabolt héjszegmensek nyújtanak megoldást.

A látványbeton felületek tervezésénél fontos szempont lehet, hogy hegeszthetőségük révén az Alkus héjakkal jóval nagyobb felületek állíthatók elő lenyomat nélkül, mint a hagyományosakkal. Ezzel a technológiával a 4-es metró Keleti pályaudvar alatti megállójának bélésfalai 80 négyzetméter lenyomat nélküli felületet kaptak.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog