2011. november 01.

Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés

Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés

A könnyűszerkezetes építkezés előnye, hogy az épület vázszerkezetének építésével párhuzamosan összeszerelő üzemben elkezdhető a hozzá kapcsolódó falváz, térelválasztók, tető és kapuzat összeszerelése is, melyeket már szerkezetkész állapotban lehet a kivitelezés helyszínére szállítani, és ott rövid idő alatt a vázszerkezethez rögzíteni.

A nagy fesztávolságok áthidalását igénylő csarnokokhoz manapság már kézenfekvő megoldást nyújtanak az acél könnyűszerkezetes technológiával épült rendszerek, melyek gyorsan és gazdaságosan szerelhetők az egyszerű mag- és gabonatárolóktól, raktáraktól, gyártó- és összeszerelő üzemektől a speciálisabb igényeket kielégítő bemutatótermeken, sportcsarnokokon, kereskedelmi épületeken át az exkluzív megoldásokig: az üvegportálokkal és acél tartóelemekkel készült irodaházakig. Az acélváz gyors szerelhetősége lehetővé teszi, hogy egy autószalon, egy benzinkút kiszolgálóépülete vagy egy hangár akár alig pár hónap alatt felépüljön.

A Lindab Systemline csarnokrendszer elsődleges tartószerkezetének három fő típusa van: a melegen hengerelt tömör szelvényű, a változó keresztmetszetű, a hegesztett I-szelvényű és rácsostartós szerkezet, és még ezeknek is számos további változata lehetséges, attól függően, hogy beépítenek-e mellékhajót, félemeletet, híddarut stb. Az igényekhez és a műszaki követelményekhez igazított megoldás egyedi tervezéssel valósul meg.

 

Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés

 

A Lindab svédacél könnyűszerkezetes épületek vázát a nagy teherbírásra képes, az Eurocode szabványnak megfelelő Lindab Construline termékcsalád vékony falú szelvényei adják. A gerendák egyaránt felhasználhatók másodlagos teherhordó szerkezetként, illetve önálló acélszerkezetként.

A többféle bevonattal és színárnyalattal választható Lindab Coverline burkolati lemeztermékek biztonságos tetőfedést és esztétikus falburkolatot nyújtanak. Adottak a vonalas megjelenésű trapézlemezek különböző méretben és dizájnváltozatban is, az elegáns szinuszhullámú lemezek, a markáns hálós osztást nyújtó homlokzati falkazetták (ECO és Premium típusok) és a korcolt síklemez burkolatok (SRP, PLX). Nagy felületek gyors, hőszigetelt burkolására pedig a különböző típusú szendvicspanelek szolgálnak.

Kis- és középméretű ipari épületek tetőszerkezetéhez fejlesztették a vékony falú, C-profilokból öszszeállítható Lindab Truss rácsostartót 10–24 méter fesztávolságra, 3–6 méter kiosztásban. Az alátámasztás lehet acél- vagy vasbeton pillér, illetve téglafalazat. A tető fedéséhez a Lindab trapézlemezes, cserepeslemezes, korcolt síklemezes és szendvicspaneles termékei használhatók.

 

Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés Könnyűszerkezetes technológiával gyorsabb a csarnoképítés

 

A Lindab széles körű tartozékrendszert is kínál: a Rainline ereszcsatorna-rendszer, a Protectline tetőbiztonsági rendszer, a tetőszellőző elemek, tetőfóliák, önfúró csavarok, tömítőprofilok biztosítják a tökéletes kialakítást.

A Lindab 15–30 éves garanciát ad csarnokelemeire, valós élettartamuk azonban akár 50–100 év is lehet. A Lindab csarnokrendszer további előnye, hogy a termékek nemcsak a Lindab rendszerén belül kompatibilisek, hanem más anyagokhoz, rendszerekhez is kapcsolódnak.

További információk a Lindab Tervezői Portálján, a Lindab Csarnok Kisokos kiadványban, valamint a cég honlapján érhetők el.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog