filmszemle

2011. november 07.

Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is

Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is

Ha a színekről van szó, az olasz festővállalat, a Pintarelli Verniciature dolgozói Lavisban előszeretettel hajtogatják ezt a mondatot: „olyan nincs, hogy nem lehetséges.” Ezért is volt az olasz építész, Rolando Rossi számára elsőrendű szempont, hogy a vállalat 80-as évekből származó épületének lépcsőháza nagyon színes legyen.

Az építésznek ugyanis nemcsak azt kellett megmutatnia, hogy mire képes a vállalat, egyéb követelményeknek is meg kellett felelnie: „Egy lépcsőházban kiemelten fontos a biztonság. A lépcsőburkolatnak teljes körű védelmet kell nyújtania, amire a 3 mm-es vastagságú perforált lemez stabilitása alapján kiválóan alkalmas.” – mondja Rossi. A színösszeállítás során pedig az építésznek széles választék állt rendelkezésére: „A Mevaco egyedi gyártású Rv 5-8 perforált lemezei a RAL-skála 20 féle árnyalatában gyakorlatilag mintafallá alakultak. Az egyes elemeket váltakozva merőlegesen és kissé ferdén helyeztem el, így a falat leporellószerűen össze lehet hajtogatni.”

 

Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is

 

Mivel a felület 7,5 m magas, ezért Rossi először elképzelése szemléltetéséhez modellt készített. Ezt követően megszerkesztette azt a keretet, amire felerősítették a perforált lemezt. Emellett egy keskeny és magas üvegelem helyezkedik el, amit esténként belülről megvilágítanak. „Ilyenkor a fal titokzatos hatásával egészen másképp fest, mint nappali fényben. Olyankor inkább légiesen könnyednek tűnik.” – teszi hozzá a tervező. Az olasz építészt lenyűgözte, hogy ezt az alapanyagot milyen könnyű megmunkálni: „Ha minden olyan könnyen menne, mint a perforált lemez esetében, sokkal könnyebb dolgunk lenne” – mondja mosolyogva. „Még a porszórt lemezek utólagos festése sem okozott problémát.” Köszönhetően a perforált lemez sokoldalú felhasználási lehetőségeinek a végén még talán a kör négyszögesítése is sikerülni fog!?

 

Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is Dizájn, védelem és egyszerre cégtábla is

 


hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog