2011. december 04.

Erkélycsomópontok építészeknek

Erkélycsomópontok építészeknek

Az épületek energiafogyasztásának csökkentésére irányuló gépészeti fejlesztések csak a hőszigetelések minőségének, mennyiségének és hatékonyságának jelentős növelésével együtt nyernek értelmet. Az épületek fokozott hőszigetelése azonban a problémás csomópontoknál megnöveli a hőhidak kialakulásának veszélyét.

Korábban az erkélycsatlakozás az épület külső hőszigetelő burkának gyenge pontja volt, mert nem állt rendelkezésre minősített, megfelelően szigetelő megoldás. Ezért fokozott hőszigetelési előírások esetén teljesen elválasztották az erkélyt a külső hőszigetelő buroktól (például oszlopokra állították), vagy kerülték alkalmazásukat. Az erkélyek vagy konzolos árnyékoló szerkezetek viszont nemcsak a lakások komfortfokozatát növelik, hanem a homlokzat építészeti megjelenésének karakteres elemei is egyben.

 

Erkélycsomópontok építészeknek
A hőszigetelő tartóelemek beépítéséhez és tervezéséhez a Schöck cég honlapján új típuscsomópontok találhatók

 

Nem szakad meg a hőszigetelő burok

A 2010-es európai energetikai irányelvek alapján 2021-től az Európai Unió tagállamaiban minden új épületnek alacsony energiaigényű követelményrendszer szerint kell készülnie. Az épületekkel szemben támasztott legmagasabb energetikai követelmény a paszszívház standard.

A Schöck cég kifejlesztette a passzívházakhoz alkalmazható Isokorb XT hőszigetelő, teherhordó erkélycsatlakoztató elemet, mely a hagyományos Isokorbhoz képest optimalizált felépítésével, illetve 12 cm vastag Neopor hőszigetelő testével kitűnő hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezik. Az ezzel a megoldással csatlakoztatott erkélyek megfelelnek a Darmstadti Passivhaus-Institut követelményeinek. Az Isokorb hőszigetelő tartószerkezet beépítésével a hőszigetelés külső burka nem szakad meg, hanem az erkélycsatlakozáson keresztül haladhat, így nem kell az erkélyt a helyiséggel együtt fűteni, és lehűlő falfelületek sem keletkeznek a helyiségben, ami később páralecsapódáshoz, majd penészesedéshez vezetne.

Fontos tudni, hogy normál hőszigetelési igény esetén már a hagyományos 8 cm vastag Isokorb elemekkel is jóval kedvezőbb hőhídvédelem érhető el, mint a széles körben még mindig alkalmazott körbeszigeteléssel.

A hőszigetelő tartóelemek beépítéséhez és tervezéséhez a Schöck cég honlapján új típuscsomópontok találhatók dwg formátumban, melyek letölthetők, és sok esetben fel is használhatók a tervezéshez. A statikus tervezők számára méretezési program áll rendelkezésre, mellyel az Isokorb kapcsolatok könnyen számíthatók.

 

Erkélycsomópontok építészeknek
Az Isokorb kapcsolatok méretező programja

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog