2009. október 17.

Hatékony homlokzati hőszigetelés vékonyabb lapokkal

Hatékony homlokzati hőszigetelés vékonyabb lapokkal

Az Austrotherm Grafit szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez, amely különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a fehér színű változat.

Az expandált polisztirolhab a hőt vezetéssel és sugárzással közvetíti. A sugárzásos hőleadás jelentősen csökkenthető, ha sugárzáselnyelő vagy -visszaverő anyagokat keverünk a gyártás folyamán az alapanyagba. (Ezek adják az elemek szürke színét is.) Az Austrotherm Grafit az alacsonyabb hővezetési tényező mellett mechanikai, páradiffúziós és egyéb fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert Austrotherm lemezekkel. Újrafeldolgozott habanyagot nem tartalmazó, nagy méretpontosságú, utózsugorodást már nem mutató termék, amit elsősorban homlokzati hőszigetelő rendszerekhez alkalmaznak.

Hatékony homlokzati hőszigetelés vékonyabb lapokkal

A mind szigorúbb hőtechnikai előírások csak egyre vastagabb hőszigeteléssel elégíthetők ki, ami a járulékos (hosszabb rögzítő dübel, szélesebb lábazati sín stb. okozta) kiadások növekedését eredményezi. Ez elkerülhető a korábban használatos anyagokénál jelentősen kedvezőbb hővezetési tényezőjű Grafit alkalmazásával, mely kisebb vastagságban is hatékony hőszigetelést nyújt. Alkalmazása különösen előnyös olyan helyeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kellene a falszerkezetre rögzíteni (vasbeton épületek), illetve felújításokkor, mikor vastagabb hőszigetelés elhelyezése nem lehetséges (például ablakok környéke). Az elemek lépcsős élképzéssel is készülhetnek, így az átmenő hézagok okozta hőhíd nem tud kialakulni. A hőszigetelő anyag freonmentes, használatával nem károsodik az ózonréteg.

A homlokzati hőszigetelő rendszerekben alkalmazható Austrotherm Grafit használatát az MSZ 7573 számú szabvány szabályozza. Felhasználható – a mechanikai tulajdonságok figyelembe vételével – minden olyan épületszerkezetben, ahol jelentős mértékű hőszigetelést, energiamegtakarítást kívánunk elérni.

Az Austrotherm Grafit hőszigetelő lemez – a 20 százalékkal alacsonyabb hővezetési tényezőn kívül – tervezési, beépítési szempontból mindenben megegyezik a fehér színű, piros sávjelzésű AT-H80 jelű termékkel. Az anyagot hosszan tartó, közvetlen napsugárzásnak nem szabad kitenni.

hírlevél-feliratkozás

épjog