2010. november 15.

A hőszigetelés hatékonysága a kivitelezésen múlik

A hőszigetelés hatékonysága a kivitelezésen múlik

Lakóházak, középületek és ipari épületek külső falainak hőszigetelésére alkalmas az AT-H80 homlokzati hőszigetelő lemez, mely számos, hazánkban forgalmazott rendszer alkotóeleme lehet. Az új épületeknél és régi épülethomlokzatok felújításakor egyaránt használható termék szinte bármilyen falszerkezeten alkalmazható.

A beton-, tégla-, előregyártott elemekből szerelt falakra, illetve régi és új vakolatra egyaránt alkalmazhtó AT-H80 hőszigetelő rendszer elkészítésével szilárd, az időjárás hatásainak tartósan ellenálló bevonatot kap az épület. A homlokzati hőszigetelő bevonatrendszer I. tűzveszélyességi fokozatú épületeken egy szintig, II–V. tűzveszélyességi fokozatú épületeken szintkorlátozás nélkül alkalmazható.

 

Amire a kivitelezéskor figyelni kell 

A ragasztóhabarcsot és a vizet kézi keverőszáras fúróval kell alaposan átkeverni. (A megkevert ragasztóhabarcs másfél órán belül felhasználandó.)

A legalsó lemezsor alá a táblák felhelyezése előtt tartólécezést kell rögzíteni (ami a rendszer elkészülte után elbontandó). A lábazat, illetve a léc felső éle fölött 20 cm magasságban legalább 50 cm-es üveghálósávot ragasztunk – ragasztóhabarccsal – a falra úgy, hogy az alsó része szabadon lógjon. Az így elkészített vezetőtámasztékon lehet a lemezeket elhelyezni, és kötésben felragasztani. Lábazati alumíniumszegély alkalmazásakor a tartólécezés és a kiegészítő üveghálósáv elhelyezése elmarad. A szegélyt betonra minimum 80 cm-enként, téglafelületre minimum 50 cm-enként kell rögzíteni.

A hőszigetelő lemezekre a ragasztót az élek mentén folyamatosan, a felületén legalább hat helyen pontokban kell felhordani. Ez a ragasztási mód garantálja kisebb falfelületi egyenetlenségek esetén a lemezek tervszerű síkba helyezését. Ha az egyenetlenség meghaladja az 1,5 cm-t, a munka megkezdése előtt a felületet legalább Hvh 10-es habarccsal ki kell javítani. Régi épületeknél és bizonytalan tapadású alapvakolatokon, betonfelületeken, illetve többszintes épületek függőleges élei mentén a hőszigetelő lemezeket – a ragasztó megkötését követően (legalább 24 óra elteltével) – műanyag dübellel is rögzíteni kell.

A kivitelezéskor az ajtó- és az ablakkávákat, ki- és beugró falrészeket kell először befedni. A függőleges és vízszintes illesztéseknél nem szabad a ragasztóhabarcsnak megjelenni, mert hőhíd alakul ki. A sarkoknál fogazott kötésben kell elhelyezni a lemezeket. Az elülső lemezélnek a falsíkból annyira kell kiállnia, hogy a merőleges lemezt teljesen átfedje, közöttük hézag ne maradjon. A ragasztási munka befejezése, illetve a ragasztó megkötése után a sarkokon kilógó lemezdarabokat le kell vágni, a sarkokat, éleket síkba kell csiszolni. Ugyancsak csiszolással kell a táblák közötti síkbeli eltéréseket (fogasságot) kiegyenlíteni, illetve a felületi szennyeződéseket eltávolítani. A ragasztóval nem lehet dolgozni +5 ºC alatt.

hírlevél-feliratkozás

épjog