2009. október 18.

Megemelt forgástengelyű ablakok

Megemelt forgástengelyű ablakok

Teljesen új megoldású tetőtéri ablak az FTH-V: a szerkezet a billenő tetőtéri ablakokéhoz hasonló, de a forgástengely az ablakmagasság középvonala felett helyezkedik el.

A forgástengely megemelésével és az innovatív vasalatrásegítő rendszernek köszönhetően az ablakszárny alsó része felnyíló nyitásmódú (a vasalatrásegítő rendszer segítségével a billenő szárny 0–45° között bárhol megállítható). Ebből adódóan akadálymentes hozzáférést enged az ablaknyíláshoz, és a szárny felső része további bevilágító felületként szolgál. Az ablak 200 cm-ig terjedő magassága szükségtelenné teszi a függőleges sorolást, ugyanakkor jól illeszkedik a Fakro napkollektoros sorolásokhoz.

Megemelt forgástengelyű ablakok

Az FTH-V típusnál a nagyobb bevilágító felület nem a szélesség, hanem a hossz növelésével érthető el. A keskenyebb ablak elfér a megszokott szarufatávolságon belül, így nem kell munkaigényes szarufakiváltást végezni. A 94x200 cm méretű ablak súlya és bevilágító felülete megegyezik a 134x140 cm méretű ablakéval. Az egyetlen olyan ablak, amely teljesíti a DIN 5034-1-es szabványt a 39–43° közötti dőlésszögű tetőbe történő beépítéskor – ennek megfelelően az ablak alsó peremének 95 cm-re, a felsőnek 220 cm-re kell lennie a padlószinttől. Az ablakszárny alsó részén elhelyezett kilincs kétfokozatú résszellőző állással ellátott kivitelű.

Az ablak TopSafe technológiával készül, és V40P automata tokszellőzővel rendelkezik. Az ablakszárny 160°-ban átfordítható, és retesz segítségével rögzíthető tisztítóállásban. A PVC kivitelben is rendelhető FTH-V tetőablak hőátbocsátási tényezője: Uüveg=1 W/m2K, Uablak=1,4 W/m2K, a V40P tokszellőző teljesítménye maximum 48 m3/h.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog