2010. március 28.

Betonfelületek statikai és esztétikai felújítása

Betonfelületek statikai és esztétikai felújítása

Beton-, vasbeton szerkezetek vagy vakolatok felújítására és kezelésére szolgálnak a Stomix BetaForm sorozatának termékei. A termékválasztékban a felújítási és kezelési munkák minden egyes lépésére található megoldás, lehetővé téve lépcsők, falak, panelépületek stb. szakszerű javítását, akár ipari környezetben is.

A környezet, a víz és a só különféle hatásainak következtében kémiai változások mennek végbe a beton felületi rétegében, ami ezáltal megdermedhet és lyukacsossá válhat. Így a levegő oxigénje, a só és a víz beszivároghatnak egészen az acélmerevítőkhöz, és annak rozsdásodásához vezethetnek. A rozsdásodás térfogatnövekedéssel jár, ami további repedéseket okozhat a betonban.

A betonfelületek felújítására szolgáló BetaForm termékcsalád minden tagja (reprofilációs malterek, elsimító anyagok, védő- és adhéziós bevonatok stb.) egymással összehangolt műszaki és technológiai paraméterekkel rendelkezik, így a termékek bármilyen csoportosításban komplett rendszerként alkalmazhatók.

A felújítási folyamat lépéseinek kidolgozása a helyi feltételektől, illetve a beton szakszerűen elbírált sérülési fokától függ – ezek alapján határozható meg az ajánlott munkamenet, valamint az alkalmazandó anyagok. A felhasznált anyagoktól függően a kész felület lehet színes, sima vagy szemcsés szerkezetű, alacsony légáteresztéssel, ami megakadályozza a környezetben lévő károsító anyagok betonba hatolását.

Betonfelületek statikai és esztétikai felújítása

 

A betonfelületek felújításának menete

Az alapfelületet mindenfajta szennyeződéstől, portól, zsírtól és az esetleges biológiai anyagoktól (penészgomba, moszatok stb.) meg kell tisztítani, és el kell távolítani a repedezett vagy kémiailag rongálódott betonrészeket. A vasbeton elemek feltárt acélmerevítőinek állapotát szakszerű statikai vizsgálat alá kell vetni. A megtisztított és zsírtalanított betonvasak kétszeres BetaForm S01 bevonattal kezelendők.

A beton és az alapfelület mechanikai szilárdsága, valamint a következő réteg adhéziója növekszik az alapfelület penetrációs oldattal (EH lakk) való átitatásával, vagy adhéziós bevonattal (BetaForm S01) történő ellátásával. A felület száradását követően – legkésőbb 3 óra elteltével – a hiányos részek BetaForm S05 vagy BetaForm S07 reprofilációs malterrel pótolandók, egy rétegben, rozsdamentes acél simítólapáttal felhordva. A reprofilációs malter alkalmazásával és az acélmerevítők kezelésével visszaállítható az elem eredeti statikai állapota.

A már megszilárdult helyreállított felület lokálisan, vagy a teljes felületen – legkorábban 24 óra elteltével – elsimítható a BetaForm S09-el. Ez a simítóréteg merevítőhálóval erősíthető. Az elsimított felületet kétszeres BetaForm S02 védőbevonattal kell ellátni. Az első bevonatréteg ecsettel hordandó a már megszilárdult felületre, legkorábban 24 óra eltelte után, a második réteg pedig az első rétegre kenhető annak száradását követően azonnal, de legkésőbb 3 órán belül. A kiegészítő – víztaszító – réteget (AK fedőlakk vagy SI impregnáló lakk) 24 óra elteltével lehet felvinni. Alternatív felületkezelésként alkalmazható a rugalmas, akrilát GamaDekor Flex festék, vagy a – két rétegben felhordott – GamaColor S betonfesték.

 

sajátjaink

sajátjaink

nyerjenabaumittal

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás