2009. október 18.

Egyedi gyártású fa télikertrendszerek

Egyedi gyártású fa télikertrendszerek

A fából készült télikert a legszebb megoldás, de a legérzékenyebb is. A fa árasztotta melegséget semmilyen más anyag nem pótolhatja, ám e rendszerek kivitelezésére nagy figyelmet kell fordítani.

A rosszul épített – vagy rosszul használt – fából készült télikertben a tartós páralecsapódás nemcsak kellemetlen közérzetet vagy esztétikai hibát okoz, hanem a szerkezetet is tönkreteheti.

A télikertek faszerkezeteihez csak kiváló minőségű, rétegragasztott anyagot szabad használni! Fontos, hogy az összes elemet kész felületkezeléssel szállítsák az építés helyszínére, és az esetleg megsérült részeket akkor is kijavítsák, ha azok a beépítés után nem is látszanak.

Egyedi gyártású fa télikertrendszerek

Fából bonyolultabb formájú tetők is építhetők, de ezek megfelelő kivitelezése különösen igényli a gyártói tapasztalatot. A fa tetőszerkezet vízzárását kívülről alumíniumborítással (ritkábban PVC-vel) oldják meg, hogy a szerkezet akkor se szenvedjen károsodást, ha elmulasztják a fa rendszeres felületkezelését.

A télikertekhez alkalmazható fa, illetve alumínium takaróelemek széles színválasztékban, szinte bármilyen színben kaphatók. Az alkalmazott lazúrfestés jó minőségének köszönhetően az első karbantartó felületkezelés csak néhány év elteltével válik szükségessé.

Ultraframe – követve a piaci igényeket – új megoldással jelentkezett: a természetes anyagok használatához ragaszkodó vevőknek fa-alumínium tetőszerkezetet is kínál. E szerkezetek merevségét és időállóságát az alumínium vázszerkezet garantálja, amely vázat belülről másfél centiméteres minőségi, szárított faburkolat fed. A faanyag fajtája, felületkezelési módja és színe szabadon választható, lehetőséget nyújtva ezzel a ház és a tetőszerkezet teljes harmóniájának kialakítására. E megoldással a tömör faszerkezeteknél sokkal vékonyabbak, légiesebb megjelenésűek a tetőszerkezeti elemek.

A háromlépcsős vízzárás és a kondenzációs páralecsapódás elvezetése a faszerkezetű télikerteknél is megoldott, így ezek az építmények semmivel sem érzékenyebbek a szélsőséges körülményekre, mint a hőhídmentes szerkezetek. Sőt, a faburkolat még növeli is a tetőszerkezet hőszigetelését.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog