2010. január 15.

Jelentős budapesti irodaépítkezések 2010-ben is

Jelentős budapesti irodaépítkezések 2010-ben is

Több mint 300 ezer négyzetméternyi új iroda épült tavaly Budapesten, és az idén újabb 130-200 ezer négyzetméter készülhet el az erős túlkínálat dacára – olvasható a HVG weboldalán.

Soha még akkora alapterülettel nem bővült a fővárosi irodapiac, mint 2009-ben, holott csaknem minden negyedik négyzetméter üresen áll. „A 22-23 százalékos kihasználatlansági ráta természetesen nagyon magas, de nemzetközi összehasonlításban nem példátlan, és nem is tragikus, ettől még a magyar irodapiac nem fog összezuhanni” – jellemezte a helyzetet a HVG-nek Salamon Adorján, az Eston International ingatlan-tanácsadó elnök-vezérigazgatója. „A jó minőségű irodák ma is bérbe adhatók, legfeljebb valamivel alacsonyabb áron, mint egy-két éve, a rosszabb elhelyezkedésű és adottságú, gyengébb minőségű irodaházak tulajdonosain azonban gyakran még a drasztikus, 20-40 százalékos bérletidíj-csökkentés sem segít” – tette hozzá.

A korábbi fejlesztések részleges megnyirbálása dacára az elemzők arra számítanak, hogy az idén 130-200 ezer négyzetméterrel bővül tovább a kínálat. A becslésben mutatkozó nagy különbség egyetlen projektre vezethető vissza: ha az ígéreteknek megfelelően még 2010-ben átadják a nagy erőkkel épülő, gigantikus törökbálinti Tópark 70 ezer négyzetméteres irodaegyüttesét, akkor a nagyobbik szám lesz érvényes. Ami azonban a 2011-es esztendőt illeti, beszédes a csönd. Bár a K&H Bank 40 ezer négyzetméteres székháza már épül a Nemzeti Színház mellett, könnyen lehet, hogy a jövőre elkészülő új fővárosi irodai felületnek csaknem a felét ez a fejlesztés adja majd.

További részletek a hvg.hu-n olvashatók.

 

 

 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog