2010. június 03.

Legalább hat államtitkárnál kell lobbizni építésügyben

Legalább hat államtitkárnál kell lobbizni építésügyben

„A kormányprogram majdnem olyan, mintha mi írtuk volna” – mondta Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a szakmai szervezetek követeléseivel alapvetően egybecseng az építőiparnak kiemelt szerepet szánó program – a kérdés persze az, hogy ezt majd hogyan sikerül tartalommal megtölteni az elkövetkező években.

Tolnay Tibor ismertette azt a javaslatcsomagot, amit az építőipart sújtó problémák megoldása érdekében állítottak össze a szakmai szervezetek széles körű bevonásával. A problémafelvetéseket és a megoldáshoz szükséges konkrét javaslatokat tartalmazó dokumentum az építési vállalkozások finanszírozási gondjaival, a közbeszerzésekkel, a lakásépítéssel, az építőipari szakképzéssel, a foglalkoztatási és munkaügyi gondokkal, az építési hatósági eljárásokkal és az építési vállalkozások regisztrációjának kérdésével foglalkozik. Az elnök úgy látja: a javaslatok gyakorlatilag teljes összhangban vannak az új kormányprogramban megfogalmazott célokkal, így e javaslatok tekinthetők úgy, mint amelyek a törvényhozók munkáját közvetlenül segítik. Attól a korábbi törvényhozási gyakorlattól mindenképpen jó lenne elbúcsúzni, amikor elhibázott jogszabályok – mint például a fedezetkezelési törvény – kapcsán csak utólag tudtak kétségbeesetten tiltakozni az érintett szakmai szervezetek – tette hozzá az ÉVOSZ-elnök.

Egyvalamiben biztosan nem teljesült az építésügyi szakmai szervezetek régi vágya: nem valósult meg az ágazat egységes kormányzati képviselete; sem építésügyi minisztérium, sem államtitkárság nem jött létre. Valójában a korábbiaknál is szétszabdaltabb lesz ez a terület. „Ezekben az órákban keresgéljük ki az államtitkárok nevét, akiknek egyáltalán érdemes lesz eljuttatni a javaslatainkat” – mondta Tolnay Tibor, hozzátéve, hogy eddig Varga Mihálynak, Matolcsy Györgynek és Bencsik Jánosnak küldték el azt.

A keresgélést szerkesztőségünk is elvégezte, és az alábbi eredményre jutottunk, azaz úgy látjuk, az építésügy egyes területei az alábbi államtitkárok hatáskörébe tartoznak:

- önkormányzati ügyek, településfejlesztés, helyi szabályozás: Tállai András államtitkár (Belügyminisztérium),

- lakásépítés, épületenergetika, építésügyi stratégia: Bencsik János államtitkár, aki a fenti kis képen látható (Nemzetgazdasági Minisztérium),

- műemlékvédelem: valószínűleg Szőcs Géza államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium),

- nagyberuházások, közbeszerzések, ppp-projektek: Hegmanné Nemes Sára államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium),

- infrastruktúrafejlesztés, közlekedés: Völner Pál államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium),

- környezetvédelem, vízügy: Illés Zoltán államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium).

Ezeken kívül természetesen még mások által vezetett területeket is érinthetnek például az építőipar oktatási, foglalkoztatási, vidékfejlesztési, igazságszolgáltatási vetületekkel rendelkező problémái.

hírlevél-feliratkozás

épjog