2010. szeptember 13.

Felújítások könnyedén

Felújítások könnyedén

A könnyűszerkezetek épületrekonstrukciós alkalmazása a központi témája annak a konferenciasorozatnak, amelyet Építőmánia címmel tartanak az ország több helyszínén, építőanyag-forgalmazó cégek szakembereinek és egyetemi oktatók bevonásával. Az előadások más szakterületeket is érintettek.

Alábbi összefoglalónk a sorozat első – Győrben rendezett – konferenciája alapján készült.

Horváth Lajos tűzoltó-alezredes előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy mind gyakrabban készülnek tervek tűzvédelmi szakértő közreműködése nélkül, és ez – mint hozzátette – a minőség és a biztonság rovására mehet. Különösen akkor fordul elő ez, ha csak az épület belsejében történik felújítás, átalakítás. Kevesen tudják például, hogy a panelépületek tűzbiztonsága sok kívánnivalót hagy maga után. A közműstrangokban a szintek nincsenek egymástól tűzvédelmi értelemben elhatárolva, amit felújításkor meg kellene oldani, és hasonló a helyzet a folyosók ablakaival, amelyeket hő- és füstelvezetésre alkalmas nyílászárókra kellene cserélni. Ugyancsak tűzvédelmi okokból fontos lenne megoldani, hogy a folyosóajtókra automatikus zárószerkezet kerüljön (vissza).

Lestyán Mária, a Rockwool alkalmazástechnikai vezetője a „kockázatmentes hőszigetelési megoldásokról” tartott előadást. Arra világított rá, hogy nem elegendő egy-egy hőszigetelő anyagnak csupán a lambda-értékét figyelembe venni, hanem bizonyos kockázatokra is tekintettel kell lenni a választásnál. Ilyen rizikó lehet például a termék esetleges zsugorodása (mely vonalmenti hőhidak kialakulását eredményezheti), a hőmozgások (melyek elkerülésére megfelelő dübelezést kell alkalmazni) és a gyengébb mechanikai tulajdonságok (melyek az anyag összeeséséhez, sérüléséhez vezethetnek). A mechanikai paraméterekkel függnek össze az akusztikai tulajdonságok is (nem árt tudni, hogy a hőszigetelés nemcsak javíthat, de adott esetben ronthat is az alapszerkezet hangszigetelésén), és emellett szintén fontosak a hőszigetelés páratechnikai, környezetvédelmi, tartóssági, tűzbiztonsági tulajdonságai is. Mindezek együttes figyelembe vételével érdemes egy adott típusú anyagot betervezni – mondta Léstyán Mária, természetesen felhívva a figyelmet arra is, hogy a Rockwool kőzetgyapot termékei ilyen sokoldalú összevetésben a legjobbak közé tartoznak.

Dr. Ádány Sándor, a BME mechanika tanszékének docense a vékony falú acélprofilok teherbírási számításairól tartott részletes – elsősorban a statikusok érdeklődésére számot tartó – előadást. Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője szintén az acél épületszerkezeti anyagokról beszélt, de lényegesen gyakorlatiasabb megközelítésben. Mint rámutatott, a Lindab szinte teljes termékskálája alkalmas az épületfelújításoknál történő alkalmazásra. A tetők víztelenítéséhez például kiváló minőségű ereszcsatornákat kínálnak, a tetőfedés felújításához könnyű, tartós lemeztermékeket, a belső terek utólagos térosztásához, épületbővítésekhez, a lapostetőkre utólag épített nyeregtetőkhöz pedig tartószerkezeti elemeket, fal- és födémrendszereket. A szakember hangsúlyozta, hogy a kis önsúly, a nagy teherbírás, a gyors, szerelt technológiájú kivitelezés az acéltermékek alkalmazása mellett szóló érvek. E termékeket a Lindab különböző – a felhasználás módjához illő, a tartósságot és az esztétikus megjelenést egyaránt garantáló – bevonati rendszerekkel kínálja.

Ezután Süli Gábor, az Éptár munkatársa ismertette azokat a szoftveres megoldásokat, melyeket a cég kínál kiegészítésként a különböző CAD-programokhoz. Horváth Sándor, a BME épületszerkezettani tanszékének adjunktusa a kis és alacsony hajlásszögű tetők (azaz jellemzően csarnoktetők) vízelvezetési kérdéseiről tartott átfogó előadást. Mint mondta, hőszigetelt tetők esetében lehetőleg a belső téri, hőszigetelés nélküli tetők esetében a külső vízelvezetést kell alkalmazni. Hosszabban ismertette többek között a tetőidomok helyes szerkesztésének módját, valamint a vízelvezető rendszerek típusait.

Dr. Tóth Elek, a BME magasépítési tanszékének docense az épületfelújítási feladatok szemléletbeli különbségeiről beszélt. Lehetséges ugyanis e feladatokat élettartam-szemlélettel, hőtechnikai szemlélettel, páratechnikai szemlélettel, energetikai szemlélettel és gazdaságossági szemlélettel megközelíteni. Ezek a megközelítések természetesen sok tekintetben összefüggenek egymással, de a különböző szemléletmódokból adódó követelmények nincsenek mindig összhangban egymással – hívta fel a figyelmet az oktató. Az előadások sorát Gerendi Gábor, az RW-Bautech műszaki és marketingvezetője zárta, aki a lapostetők hő-, pára- és vízszigetelési problémáira ismertetett konkrét megoldási javaslatokat különböző esetekre.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog