Peri03

2010. november 14.

Amit az energiahatékonysághoz vizsgálni kell

Amit az energiahatékonysághoz vizsgálni kell

A fenntartható, értéket teremtő és azt meg is tartó építésnek a hagyományos technológiák már kipróbált, bizonyított elemeit kell ötvöznie az új, innovatív megoldásokkal, a megújuló energiák felhasználásával. Ilyen a Wienerberger Téglaipari Zrt. által meghirdetett – e4 – elnevezésű koncepció is.

A stratégia négy fő szempont szerint vizsgálja az épületeket – Arisztotelész bölcselete szerint: „Az egész több, mint a részek összessége”. A stratégia négy dimenziója, az – e4 – a következő:

• Economy, vagyis gazdaságosság – az optimalizált energiafelhasználás és az energiahatékonyság növelése;

• Ecology, vagyis ökológia – lehetőleg károsanyagszegény energiahordozók és építőanyagok alkalmazása;

• Eenergy, vagyis energia – környezetkímélő energiatechnológiák használata;

• Emotion, vagyis érzelem – életminőség egy energiahatékony téglaházban.

 

Energia

A fenntartható fejlődés biztosításához mindenképpen szükséges az átállás a megújuló energiahordozókra és energiahatékony ellátórendszerekre. Az energiahatékony téglaház számot vet az ez irányú fejlődéssel, és egyrészt az energiaellátás terén a megújuló energiahordozókat helyezi előtérbe, másrészt az energiaveszteséget hatékony hővédelemmel csökkenti, hogy elérhetővé váljék az ellátás és a szükséglet egészséges egyensúlya.

 

Ökológia

Fontos klímavédelemmel összefüggő kérdés az épületek CO2-kibocsátása. Az lakó- és egyéb célú épületek klimatizálása – különös tekintettel az üvegezett homlokzatú irodaépületekre – tetemes CO2-kibocsátással jár. A masszív téglaszerkezettel és az ablakfelületek optimalizálásával szükségtelenné válik a hűtés, ezzel a CO2-kibocsátás is csökken. A CO2-kibocsátás mértékére nagy befolyással van az alkalmazott energiahordozó fajtája: a kibocsátott CO2 mennyisége szénfűtéssel a legnagyobb, aztán következik az olaj, a gáz, majd a fapellet.

 

Gazdaságosság

Aki építkezik, hosszú távú beruházás előtt áll. Nem csupán az építési költségekre kell figyelemmel lennie, nem szabad szem elől téveszteni a használat során és a későbbi felújításkor adódó költségeket sem. Fontos az időtálló épületszerkezet és költséges karbantartást nem igénylő épületgépészeti rendszer tervezése. Az energiaköltségek értékelésénél a fűtési költségek mellett a melegvíz-készítésnek, a szellőztetés költségeinek és az elektromos háztartási eszközöknek van jelentősége. Itt a szükséglet a használói szokásoktól függ, és nem kompenzálható hőszigeteléssel!

 

Érzelem

Az embereknek általában a téglaházakról a kiváló életminőség jut az eszükbe. Az energiahatékony téglaházaknál az építészeti formálás szabadsága és az egészséges lakóklíma nem áll ellentmondásban a gazdaságossággal és az ökológiával. A tégla tiszta ásványi anyag, nem tartalmaz káros anyagokat, allergéneket; használatával biztonságos és egészséges otthon építhető nemcsak a magunk, hanem gyermekeink és unokáink számára is.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog