2011. január 01.

Az ÉVOSZ nem bizakodik a gyors fellendülésben

Az ÉVOSZ nem bizakodik a gyors fellendülésben

2011-ben jó esetben az országos építés-szerelési tevékenység mélyponton való stagnálását, 2–3%-os éves szintű növekedését lehet prognosztizálni. Az energiatakarékos felújításoknál és az otthonteremtésben 2011 végétől várható a fizetőképes kereslet élénkülése – olvasható az ÉVOSZ elemzésében, ami a tagszervezetektől kapott információk alapján készült.

A 2010. év sikereként az építőipari cégek regisztrációjának elindulását, valamint a közbeszerzési törvény módosítását emelik ki az ÉVOSZ elemzése. „Az utóbbi próbál gyakorlatias szempontú jogszabályi hátteret adni a műszaki teljesítés elfogadtatásához és a megrendelői fizetés kikényszerítéséhez. Alternatív megoldást hozott az építőipari fedezetkezelő intézmény rendszere helyett, ami egyébként sem működött. Az ágazat szereplői várakozással tekintenek a Széchenyi Program konkretizálására, amely az építési-felújítási források allokációját célozta meg. A lakossági elő takarékosság, a lakáskasszák és bankok hitelkonstrukciói, a munkáltatók és önkormányzatok finanszírozási kedvezményei és a költségvetési források együttes kezelése fizetőképes keresletet jelenthet 2011 év végétől az energiatakarékos felújításoknál és az otthonteremtésben.

2011 évre nem ad bizakodásra lehetőséget az építőipari szerződésállomány alakulása. A vállalkozások 2010.IX. hó végi szerződésállománya 2,4 %-kal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,7 %-kal kisebb a 2009. szeptember véginél. 2010 év végéig a szerződésállomány további csökkenését prognosztizálja az ÉVOSZ. Ehhez nagymértékben járul hozzá a települési önkormányzatok választások utáni, nehézkesen induló ajánlatkérései és megrendelései, valamint számos nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás kormányzati törlése, halasztása.

2011 évben jó esetben az országos építés szerelési tevékenység mélyponton való stagnálását, 2–3%-os éves szintű növekedését lehet prognosztizálni. Az ilyen mértékű elmozdulást a piac nagyszámú szereplői érdemben nem fogják pozitívan érzékelni. Az ágazat jövedelmezőségi helyzete nem fog javulni. A várható, kötelező minimálbér emelése számos cégnél, csak további létszámcsökkentéssel, szürke foglalkoztatással lesz kigazdálkodható.

A 2010 évi lakásépítési mélypont az ÉVOSZ várakozása szerint 15-16 ezer új, átadott lakásszám között várható. A Szövetség prognózisa szerint 2011 évben az otthonteremtési program sikeres elindítása esetén sem várható érdemi növekedés az elő takarékosság időigényessége miatt.

2011 évben a kormány munkahelyteremtő programjához kapcsolódóan várhatóak kis értékű megrendelések, aminek konkretizálódását 2011. I. negyedév végére várjuk.”

A teljes szöveg az ÉVOSZ honlapjáról letölthető.

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog