2011. április 03.

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A Daikin McQuay, a Marketbau-Remeha, a Nilan, a Penta-Klíma és a Vaillant kapta meg idén a Hungarotherm szakkiállítás Újdonságdíját. Mindegyik díjazott termék esetében az energiatakarékossághoz, a gazdaságos energiahasznosításhoz kapcsolódó innováció adja az újdonságértéket.

Hőszivattyús split klíma, hősugárzó panellel

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A Daikin legújabb hőszivattyús split klímaberendezése a Nexura, melynek modern formavilágú, padlón álló beltéri egysége a hőenergiát különleges, egyedi módon képes átadni: a split klímáktól megszokott hőátadási elv (vagyis a keringtetett levegő felfűtése) mellett a hagyományos radiátorokhoz hasonlóan, hősugárzással is működik. Az előlap egy része ugyanis alumíniumból készül, ami a beépített csőkígyóval hősugárzó panelként funkcionál. Ez nagymértékben hozzájárul a komfortérzet javulásához, rendkívül halk működést tesz lehetővé, és igen gazdaságos. A Nexura megújuló forrásból: levegőből nyeri az energiát, így jóval hatékonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagot igénylő kazánok, továbbá hozzájárul a környezet megóvásához. Az úgynevezett Inverter technológia a kültéri egységben lévő kompresszor fordulatszámának folyamatos változtatásával minden esetben csak annyi fűtési vagy hűtési energiát állít elő, amennyi az adott helyiségben éppen szükséges az optimális komfort biztosításához. Így a nagy energiaigényű, sűrű indítások és leállítások elkerülhetők, amivel önmagában is jelentős megtakarítás érhető el. (Daikin McQuay Magyarország Kft.)

 

Elektromos energiát is termel a gázkazán

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A kondenzációs kazánok a földgázt a hagyományos gázkazánoknál lényegesen jobb hatásfokkal égetik el – e korszerű berendezések kifejlesztésében és forgalmazásában a Remeha cég úttörő szerepet játszott. Újabb jelentős előrelépést jelentenek e kondenzációs kazánok után azok a kisméretű házi erőművek, amelyek a fűtés és a használati melegvíz előállítása mellett elektromos energiát is előállítanak. A Remeha 2010-ben megkezdte ennek a berendezésnek a sorozatgyártását is. A kondenzációs gázkazánt Stirling motorral építették össze, amely 1kWh elektromos energiát termel. Az áram betáplálása a ház elektromos hálózatába a normál 220 V-os csatlakozón keresztül történik, semmilyen többletberuházást nem igényel. Ha az épület nem használja fel a megtermelt energiát, akkor az visszakerül az áramszolgáltató hálózatába – ezt a szolgáltató köteles megvásárolni. (Marketbau-Remeha Kft.)

 

Hővisszanyerős szellőztetés, hőszivattyúval

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A Nilan VPM közintézmények, kereskedelmi egységek és ipari üzemek számára kifejlesztett készülék, mely egyesíti a hővisszanyerős szellőztetést és a hőszivattyús, gazdaságos energiaelőállítást. A termékrendszerbe tartozó új generációs modellekben már nem lemezes hőcserélőt alkalmaznak, hanem az úgynevezett heat-pipe (azaz hőcsöves) technológiát. A beépített levegő/levegő hőszivattyú által előállított energiával lehet a befújt levegőt magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékletszintre beállítani. Az elérhető COP értékek így igen magasak, azaz a készülék rendkívül gazdaságosan működik. (Például -2 Celsius foknál a COP 5,22, a hővisszanyerési hatásfok 92%.) A Nilan VMP 120-560 gépek 5600 m3/h levegőt képesek szállítani. A Nilan hőcsövekben természetes hűtőközeget használnak fel, ami nem terheli az ózonréteget, és nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. (Nilan Légtechnika Kft.)

 

Hőszivattyú fűtésre, hűtésre, felhasználóbarát kezelőfelülettel

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A Nibe F 1245-6 E PC, DE típusú geotermikus hőszivattyú színes grafikus kezelőfelülete segítségével egyszerűen és gyorsan kezelhető maga a hőszivattyú is, de más kompatibilis Nibe-termékek is. Így a családi ház összes épületgépészeti berendezése, eleme (pl. a fűtési és hűtési rendszer, hővisszanyerős és passzív szellőztető berendezések, szolárrendszer, medencefűtés stb.) összehangolható és egyszerűen felügyelhető. A kezelőfelület magyar nyelven is működik. A beépített passzív hűtéssel a hőszivattyú képes minden további szerelvény nélkül az épület hűtésére a legnagyobb nyári melegben is. Kiváló hangszigetelésének és inverteres keringetőszivattyúinak köszönhetően a készülék működés közben nagyon csendes, ezért az épület bármely pontjára telepíthető. Felületfűtési rendszerek esetén – intelligens szabályozásának köszönhetően – puffertároló nélkül is üzemeltethető. A készülék minden részegysége az előlap felől hozzáférhető, szervizelhető, tehát telepíthető sarokba, mélyedésbe, vagy akár beépített szekrénnyel is körbevehető. (Penta-Klíma Kft.)

 

Gazdaságosabb, biztonságosabb puffertárolós rendszer

Hungarotherm Újdonságdíjak, 2011

A Vaillant MSS rendszer nevében a rövidítés a „Modular Storage System”-et jelenti, azaz alkotóelemekből felépíthető puffertárolós rendszerről van szó, amely a több fűtési hőtermelővel és szoláregységgel kombinált, összetett rendszerek központi terméke lehet. Fűtésrásegítéssel is rendelkező berendezések összeállítása során korábban kombi puffertárolót, szolárállomást, termosztatikus keverőszelepet, univerzális rendszerszabályozót, komplett hidraulikus blokkot, méretezett hidraulikus váltót és az ezekhez szükséges szerelvényeket kellett összeválogatni. Ez lényegesen egyszerűbb, gazdaságosabb és biztonságosabb a Vaillant MSS rendszerével. Ennek központi eleme az allSTOR/2 puffertároló, mely a fűtési körök fűtővizének központi hőtárolójaként szolgál, illetve a használati melegvíz készítésére alkalmazható úgynevezett frissvizes állomás hőellátását oldja meg. A kollektormező és a puffertároló közötti hőtranszportról a szolárállomás gondoskodik, amely a puffertároló fűtési vizét lemezes hőcserélőn keresztül melegíti fel. (Vaillant Saunier Duval Kft.)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog