2011. június 03.

Elindult Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése

Elindult Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése

A minőségi fejlesztések iránti kereslet továbbra is létezik, csak a kínálat volt mindeddig korlátos, így Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése, a BIF Nyrt. Harsánylejtő projektje önmagában is javítja a fővárosi telekpiac versenyképességét – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

A Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nemrég tette közzé az FHB Ingatlan Zrt. kutatásain alapuló építési telek piaci elemzését, amelyben megállapította, hogy az évezred első tíz évének végére a fővárosban hiány alakult ki a minőségi, azaz megfelelően közművesített, rendezett, egészséges lakókörnyezetet biztosító építési telkek piacán. Abból, hogy a családi házra vágyó vevők jelentős része korábban az agglomerációba költözött, vagy néha már irreálisan magas áron vásárolt a budai kerületek elit hegyvidékein ingatlant, a BIF arra következtetett, hogy az elérhető áron minőségi fejlesztéseket kínáló budapesti lehetőségek iránt jelentős a kereslet. Így a társaság az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 50 labdarúgópályát kitevő) területen három ütemben közel 180 építési telket alakítanak ki több mint 3 mrd Ft fejlesztési forrás felhasználásával a következő öt évben.

Elindult Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése

Az első ütemben 51, a második ütemben további 37 telket értékesít a BIF. Az első két ütem teljes közmű-és úthálózata terv szerint 2011. október 31.-ére készül el, míg a harmadik ütem az első két ütem tapasztalatainak birtokában indul majd, várhatóan 1,5 -2 év múlva.

„Egyre inkább érezhető keresleti oldalról a megfizethető, élhető és energiafelhasználási szempontból is vonzó lakóövezetekre az igény. Budapesten az elmúlt években nem indult olyan nagyterületű, átgondoltan megtervezett kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát, közműhálózatot és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelő – azaz a piaci kínálati áraknál mintegy 15%-al olcsóbban – kínálna.” – idézi a közlemény Angel Gábort, a BIF Nyrt. vezérigazgatóját.

A BIF saját ügyfelei között végzett nem reprezentatív felmérése szerint a lakást építeni szándékozók 90%-a már figyelembe kívánja venni az energiakímélő megoldásokat otthona megépítésénél, ami jelzi, hogy a „minőségi” jelző az utóbbi években már összefonódott a környezettudatossággal, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal.

Ezt az igényt szolgálta ki a BIF közelmúltban lezajlott, Itt fogunk lakni! elnevezésű, rendhagyó, online építészpályázata is, amelyre kimagasló számban és minőségben érkeztek tervek. A pályázat konszenzust keresett a megbízó, a beruházó, az önkormányzat és a tervezői elit között, valós szakmai párbeszéd alapjait fektette le, egyben alternatívát nyújt a vevők jelenlegi igényeire is.

„Míg korábban inkább valamilyen személyes indíték vagy akár divat által vezérelt megfontolás vezetett a passzív házak építéséhez, addig a jövőben már az értékállóság, az értékesíthetőség, a költségek kiszámíthatósága és a szabályozási változások miatt szinte természetes lesz az ilyen épületek iránti igény - véli dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, a bíráló bizottság tagja.

A Harsánylejtő Kertváros, amely a Hármashatár-hegy északkeleti lejtőjén, az erdővel szomszédosan helyezkedik el, Buda egyik utolsó szabad, fejlesztésre alkalmas területe. Míg az átlagos fejlesztési gyakorlat többnyire a „minél kevesebb négyzetméteren minél több lakásnégyzetméter építése és értékesítése” elvet követi, addig a BIF a laza, kis beépítési sűrűségű lakóövezet kialakítására törekszik.

A telkek és a díjnyertes építészeti pályázatok megtekinthetők a projekt honlapján.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog