2011. október 03.

Megjelent a Lindab Csarnok KISOKOS

Megjelent a Lindab Csarnok KISOKOS

A Lindab Csarnok KISOKOS kiadvány széleskörűen bemutatja a mostani piaci helyzetben az épületek, létesítmények, csarnokok tervezéséhez, létesítéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó szakmai aktualitásokat és megoldási javaslatokat.

Bár a KSH adatai szerint az építőipar továbbra is mérséklődést mutat, az ipari, mezőgazdasági termelésnövekedéshez kapcsolódó beruházások, fejlesztések segíthetnek az iparágon, különös tekintettel a könnyűszerkezetes épületek, csarnokrendszerek terjedésére. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magasépítési Tanszék egyetemi docense, dr. Tóth Elek úgy véli, a könnyűszerkezetes építőipari növekedésnek további lökést adhat a tűzvédelmi szabályok egységes európai szemléletének honosítása.

A válság hatására erőteljesen felértékelődtek a gyors, gazdaságos beruházást lehetővé tévő acél könnyűszerkezetes csarnokrendszerek, melyek az épület méretében, és egyéb tulajdonságaiban is alkalmazkodni tudnak a funkcióhoz.

Az építési költségek mellett azonban fontos figyelmet szentelni a fenntartási és az időszakos karbantartási költségekre is. A tapasztalatok szerint a legmegbízhatóbbak közé tartoznak a fém anyagú nagytáblás fedéssel készült tetők, amelyek megfelelő tervezéssel és szakképzett kivitelezéssel nem csupán víz-, de közel légzárók is, ráadásul viharállók. Az acél könnyűszerkezetes technológiával épült csarnokok a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem, a logisztika, a sport és az üzleti élet számos területén alkalmazhatóak, ahol nagy fesztávolságú és légterű épületek, csarnokok kivitelezése a cél.

Az építkezési mód jellemzője, hogy acél vázat és nagyelemes térelválasztó szerkezeteket alkalmaz, és a végleges épület jelentősen kisebb fajlagos súllyal készül el, mint a hagyományos anyagú szerkezetek (pl. tégla, beton). A könnyűszerkezetes építkezés előnye, hogy az épület vázszerkezetének építésével párhuzamosan egy összeszerelő üzemben elkezdhető a hozzá kapcsolódó falváz, térelválasztók, tető és kapuzat összeszerelése is, amelyeket már szerkezetkész állapotban lehet a kivitelezés helyszínére szállítani és ott rövid idő alatt a vázszerkezethez rögzíteni.

Megjelent a Lindab Csarnok KISOKOS

A mostani válsághelyzetben megfigyelhető olyan terület és ágazat, ahol a vállalatok bővítenek és újabb piacokra nyitnak, míg mások erős visszafogottságra kényszerülnek. A Lindab Csarnok KISOKOS kiadványunkkal éppen ebben a sokrétű piaci helyzetben szeretnénk átfogó információt szolgáltatni tudományos, egyetemi valamint tervezői, kivitelezői oldalról, valamint természetesen Lindab partneri és Lindab gyártói szemszögből.

Tanulságos tapasztalatokkal gazdagodhatunk, ha beleolvasunk egy olyan csarnokprojekt bemutatásába, ahol a beruházó maga kezeli, koordinálja az egész projektet, és szintén érdekes áttekinteni egy szokásos többszereplős beruházást, gyártócsarnok-létesítést, amikor a beruházó, lebonyolító, generál kivitelező, alvállalkozók és beszállítók dolgoznak együtt.

Lapozzon bele a Lindab Csarnok KISOKOS-ba!

Szakmai kérdéseivel, észrevételeivel forduljon munkatársainkhoz!

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog