2011. október 03.

Tető, amelyik véd, vizet melegít és áramot termel

Tető, amelyik véd, vizet melegít és áramot termel

A használati melegvíz előállítására, fűtésrásegítésre vagy áram előállítására használható Roto Sunroof tetőfelújításokkor és új építésekkor, teljes vagy részleges tetőfedésekhez egyaránt alkalmazható. A Roto tetőablakokkal összeépíthető rendszer belesimul a tető felületébe, maximálisan kihasználható tetőteret eredményezve.

A Roto Sunroof energiatető a standard méretű és külalakú kollektoroknak, valamint a „superflat” konstrukciónak köszönhetően a lehető legjobb paraméterek megtartásával integrálható a tető felületébe. A szolárrendszerek és a photovoltaikus modulok kombinációjából izgalmas, összetett megoldás jöhet létre, amely képes helyettesíteni a hagyományos tetőhéjazatokat. A speciális burkolókeretek lehetővé teszik a tetőablakok integrálását, garantálva a teljes és harmonikus megjelenést. A Roto Sunroof rendszert közvetlenül a tetőlécekre kell szerelni, a beépítés gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

 

Tető, amelyik véd, vizet melegít és áramot termel Tető, amelyik véd, vizet melegít és áramot termel

 

Az energiatető nyújtotta előnyök:
• passzív védelem helyett aktív energiatermelés;
• rugalmas modulrendszer – egésztetős megoldás;
• harmonikus megjelenés – kollektor, photovoltaikus modul és tetőablak;
• a Roto tetőtéri ablakok könnyedén beépíthetők a kollektorok közé.

 

Tető, amelyik véd, vizet melegít és áramot termel

 

A rendszer alkalmas:
• csak melegvíz előállításra;
• melegvíz és fűtés támogatására;
• melegvíz, fűtés és medencefűtés komplex megoldására;
• elektromos áram termelésre.

A Sunroof kollektorok és a Sunroof photovoltaikus modulok kombinálásával lehetővé válik az egész tető befedése, ami a napos oldalon teljes mértékben helyettesítheti a cserépfedést.

 

Minden tetőn használható

A maximális hatékonyság dél felé tájolt és megfelelő hajlásszögű tetők esetén érhető el. Ezért szerelik a szolárrendszereket ferde tetősíkokra vagy lapostetőkön állványra. Az árnyékolásra a két rendszer különböző módon reagál: a szolárkollektornál az árnyékolás csak kisebb teljesítménycsökkenést okoz, photovoltaik esetén azonban a moduloknak már a részleges leárnyékolása (amennyiben a photovoltaikus modulok sorba vannak kötve) is jelentős hozamcsökkenést idéz elő. A modulok sorba kapcsolásakor a legalacsonyabb teljesítményű modul adja meg az egész modulsor teljesítményét.

 

Solarthermie kollektorok

Nyugati vagy keleti iránytól való eltérés csak kis mértékben csökkenti a teljesítményt. A tető ideális hajlásszöge 25° és 60° közötti, aminek betartása elsősorban fűtésrásegítéskor ajánlott. Kisebb hajlásszögnél a nyári energiahozam növekszik, míg nagyobb tetőhajlásszögnél télen magasabb a nyereség. A kollektor felhős, esős időben nem termel, de téli gyenge napsütésben (körülbelül 300 W/m²) már 30 százalék hatásfokkal dolgozik és 40 °C-ra melegíti a szolárfolyadékot.

 

Photovoltaikus modulok

A dél-nyugati, vagy dél-keleti iránytól való 30°-os eltérésig a hozamcsökkenés körülbelül 5-10 százalék. Az ajánlott tetőhajlásszög: 25°–60°. Szükség esetén akár 90°-ban, azaz függőlegesen is beépíthető. A modulok működéséhez napsütés nem szükséges, bármilyen mennyiségű fény esetén már termelnek áramot.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog