2011. november 21.

Intelligens, paraméterezhető CAD-objektumokkal jön az Allplan 2012

Intelligens, paraméterezhető CAD-objektumokkal jön az Allplan 2012

Érdemes már most megnézni azt a néhány perces bemutató filmet, amely az Allplan 2012 intelligens, paraméterezhető objektumainak, azaz az úgynevezett SmartParts funkciónak az előnyeit ismerteti. Az új magyar nyelvű Allplan-verzió 2012 elején érkezik.

A Nemetschek megjelentette az Allplan legújabb, 2012-es verzióját, amelynek magyar nyelvű változata 2012 első negyedévében lesz elérhető. Az új verziót a szoftverkövetés-előfizetők természetesen ingyen kapják meg.

A szoftver talán legfontosabb újdonsága a SmartParts funkció. Ez azt jelenti, hogy a program képes úgynevezett parametrikus CAD objektumokat kezelni, melyek három dimenziós, intelligens – azaz bizonyos paraméterek (pl. méret, alak) beállításakor értelemszerűen módosuló – elemként használhatók a tervezéskor.

Mint azt a Nemetschek-honlapon található, igen szemléletes kis bemutatófilmen is láthatjuk, az építészek például olyan objektumokat tölthetnek le a www.allplan-connect.com weboldalról, amelyek egy kanapé esetében például újabb alátámasztó lábakat helyeznek el egy bizonyos hosszúsági méret fölött, vagy egy szállodai recepciós pult esetében a hosszúságtól függően megfelelő számú világítótestet terveznek – s természetesen mindezt azonnal, valós időben teszik.

Intelligens, paraméterezhető CAD-objektumokkal jön az Allplan 2012

Ugyanebben a kisfilmben láthatunk szerkezettervezőknek szánt SmartParts-funkciókról szóló példát is: egy rövidkonzolos oszlop méretezését végezhetjük el egyszerűbben és gyorsabban az új lehetőségnek köszönhetően. (Ezt a példát mutatta be egyébként a Nemetschek Magyarország előadója 2011 őszi „Ipari építés – Csarnokmegoldások” konferenciasorozat résztvevőinek is; erről másik híradásban számolunk be.) Szintén a statikusok érdeklődésére tarthat számot az Allplan 2012-nek az az újdonsága, hogy számos eszközzel optimalizálták, hatékonyabbá tették a vasalások 3D-s tervezésének folyamatát.

A letölthető SmartParts objektumok mellett viszonylag egyszerűen saját, egyedi elemeket is készíthetünk a SmartParts Script program segítségével. Ez egyúttal alkalmas arra is, hogy (a több építőanyag-gyártó által előszeretettel alkalmazott) GDL-objektumokat beolvassa.

Az idén elindított Allplan-Connect weboldalon egyébként az új SmartParts objektumokon kívül egyre bővülő kínálattal találkozhatnak regisztrált Allplan-felhasználók; többek között egyéb CAD-objektumokat, textúrákat is letölthetnek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog