2015. április 07.

2490 Ft/fő/óra a 2015. évi javasolt minimális rezsióradíj az építőiparban

2490 Ft/fő/óra a 2015. évi javasolt minimális rezsióradíj az építőiparban

Az ÉVOSZ kezdeményezte a 2015. évi építőipari minimális rezsióradíj értékének meghatározását. A meghatározott érték 2490 Ft/fő/óra, amit a szövetség javaslatára az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság is elfogadott és kihirdetésre javasol az építésügyért felelős miniszter részére.

Mint az ÉVOSZ – szerkesztőségünknek is eljuttatott – közleményében olvasható, a 2014. évi 2422 Ft/óra minimális rezsióradíj emelkedését 2490 Ft/óra értékre alapvetően a garantált bérminimum változása, a banki- és biztosítási költségek jelentős emelkedése és az ügyviteli költségek növekedése okozza.

Az építőipari minimális rezsióradíj számítása az ágazatban jogszerűen működő vállalkozások 2014. évi mérlegadatai minimális értékeinek alapján történt.

A minimális rezsióradíj irányadó az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél és a magánmegrendelői piacon egyaránt. 2015. évben a 2490 Ft/fő/óra rezsióradíj alatti értékekkel számolt építőipari ajánlati árakat az ÉVOSZ kockázatosnak tartja, mellyel kalkulált vállalási árak eredményezhetik az irreálisan alacsony árakat és vezetnek a 400 milliárd Ft nagyságrendű országos lánctartozási érték tartós fennmaradásához.

A megrendelői és vállalkozói érdekeket egyaránt szolgáló, minimális rezsióradíj érték megbízható támpont az üzleti életben – hangsúlyozza az ÉVOSZ közleménye.


 

Az építőipari rezsióradíj fogalmának pontos jogi meghatározása >>

A minimális építőipari rezsióradíj megállapításának hatása a közbeszerzési eljárásokra - letölthető tanulmány >>

 

hírlevél-feliratkozás

épjog