2014. július 30.

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

A Knauf Insulation szakemberei 2014 nyarán is folytatják Európa és Magyarország első, valós körülmények között végzett épülethatékonysági összehasonlító programját. Most a komfortérzetet meghatározó belső hőmérsékletingadozást, illetve a légtér mesterséges klimatizálásában rejlő megtakarítást vizsgáljuk.

Korábbi cikkek a kísérletről >>

 

Amint az alábbi grafikonon megfigyelhető, a szigetelt épületben lényegesen kiegyenlítettebb a belső hőmérséklet, mivel kevésbé van kitéve a külső hőmérsékletváltozás hatásainak. Igaz ez a július 10-13. közötti tartós lehűlés időszakára is, ahol a belső hőmérséklet 2-3 °C-kal magasabb volt. A szigetelt épület felmelegedése (csúcsértékek) lényegesen kisebb mértékű a szigeteletlenhez képest.

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

Kedvező tényként könyvelhető el, hogy 23-24 °C-os napi átlaghőmérséklet felett a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete alacsonyabb, míg 23-24 °C alatt a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete magasabb – így az épületben mindkét esetben kedvezőbb a klíma.

Légkondicionáló berendezés alkalmazása esetén a szigetelt épületben – a fűtést szolgáló kazánhoz hasonlóan – ritkábban és rövidebb időszakokra kapcsol be a berendezés, így az energiafelhasználása is kedvezőbb lesz. A fenti mérésekkel alátámasztható, hogy a korszerű szigetelés nemcsak a fűtési, hanem a hűtési költségeket is jelentős mértékben csökkenti.

Érdekes megvizsgálni a könnyűszerkezetű, teljesen szigeteletlen és szellőzés nélküli padlástérben uralkodó hőmérsékleti értékeket.

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

Látható, hogy a hőmérséklet ingadozása óriási, napsütéses, 37 °C körüli hőmérséklet esetén a padlástér hőmérséklete a 45 °C-ot is eléri. Ezen mérés is azt támasztja alá, hogy a padlásterek nyári átszellőztetése elengedhetetlen a kedvező belső klíma elérése érdekében.

Lengyel Ágoston

hírlevél-feliratkozás

épjog