2018. október 30.

Alagsori lőtér hangszigetelése fagyapot táblákkal

Alagsori lőtér hangszigetelése fagyapot táblákkal

A B.T.K SE lőtér 2017 őszén nyitotta meg kapuit Budapesten, egy nagy irodaépület alagsorában. A lőtér látogatottsága az átvétel óta folyamatosan növekszik – aminek következtében az irodaegyüttesben dolgozók, de a látogatók számára is fontossá vált a helyiség megfelelő hangszigetelése.

A lőtéren időszerűvé vált a hangszigetelés, a lég- és világítástechnika korszerűsítése, illetve a külső és belső igényeknek megfelelő megoldása. A felújítás a hangszigetelés kiépítésével kezdődött, hiszen egy zárt térben található lőtéren, ahol nincs megfelelő minőségű és mennyiségű hangelnyelő anyag, rendkívül rosszak az akusztikai jellemzők. A gyenge beszédérthetőség, az alacsony hangtisztasági fok, valamint utózengési idő károsak lehetnek az épületet használók számára, a lőfegyverek halláskárosító hatásairól nem is szólva. (A megfelelő védőfelszerelés természetesen elengedhetetlen a lövészetben, viszont nem elegendő.)

A lőtér üzemeltetői – ismerve a Heraklith termékek kiváló akusztikai tulajdonságait – a Knauf Insulation szakembereinek segítségét kérték a hangszigetelés kiépítésében. A terem szélessége és hossza korlátok közé szorította a hangelnyelő táblákhoz alkalmazható anyagok választékát, így végül a fehércementes kötőanyaggal készülő, 25 mm vastag Heraklith tábla mellett döntöttek. A választáskor fontos szempont volt, hogy a szigetelőtáblák minél kevesebb hasznos teret vegyenek el helyiségből, és minél világosabbak legyenek. Esztétikai okokból a táblák élképzéssel készülnek, melyeket fa vázszerkezetre, kompakt csavarral rögzítenek. A kivitelezés várhatóan november első felében fejeződik be.

Alagsori lőtér hangszigetelése fagyapot táblákkal

A képek a felújítás előtti állapotot mutatják.

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Tetőtér-beépítés: itt nézhető meg az új követelményekről és kockázatokról szóló konferencia videófelvétele

A kulturális örökség védelméért felelős miniszter megváltoztathatja az örökségvédelmi hivatal véleményét

Rendkívüli öntözési célú vízhasználat

Épületenergetikai szempontból mely épületek tekinthetők hatósági épületnek?

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS, ÚJ KÖVETELMÉNYEK ÉS KOCKÁZATOK – 2019. június 13-ig még ingyen megnézhetők a konferencia előadásai