2013. november 04.

Amíg nincs kifizetve a számla, a fővállalkozó birtokolhatja a munkaterületet

Amíg nincs kifizetve a számla, a fővállalkozó birtokolhatja a munkaterületet

Sokan nem tudják: a fővállalkozó csak akkor köteles az építési munkaterületet átadni az építtetőnek, ha a teljesítésigazolás alapján kiállított számla ellenértékét már megkapta. A felek közötti szerződés rendelkezéseitől függ, hogy az építtető által vitatott teljesítés esetében hogyan alakul az építési munkaterület átadásának kötelezettsége. 

A Kivitelezési kódex egy előírása a felek közötti polgári jogi viszonyokba is belép – hívja fel a figyelmet az Építésijog.hu portál egyik nemrég közzétett anyaga, mely az építési munkaterület átadásával (azaz az építtetőnek történő visszaadásával) kapcsolatos jogszabályokról ad átfogó tájékoztatást. Mint az írás rámutat: a fővállalkozó kivitelező a fővállalkozói építési szerződés teljesítéséhez szükséges mértékben az építési naplóban, az építési szerződésben meghatározott mértékben és módon az építési munkaterületre vonatkozóan a birtokláshoz való jogára kellő alappal hivatkozhat az építtetővel (illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosával) szemben is. Mivel a jogszabály a birtokláshoz való jog mértékét és módját az építési szerződésben történt meghatározásra bízza, ezért különösen fontos, hogy az építési szerződés részletesen foglalkozzon ezzel a kérdéssel – figyelmeztet az Építésijog.hu írásának szerzője.

Az építési munkaterület átadására általános esetben a műszaki átadás-átvételi eljáráson felmerült és jegyzőkönyvbe vett hibák, hiányosságok kijavítását, a teljesítésigazolás kiadását, továbbá a teljesítésigazolás alapján kiállított számla ellenértékének kézhezvételét követően kerül sor. Vagyis a fővállalkozó akkor köteles az építési munkaterületet átadni az építtetőnek, ha a teljesítésigazolás alapján kiállított számla ellenértékét már megkapta.

A Felek szerződéses rendelkezéseitől függ az is, hogy az építtető által vitatott teljesítés esetében hogyan alakul az építési munkaterület átadásának kötelezettsége, ezért ezt mindenképpen szabályozni kell a szerződésben.

Az Építésijog.hu általános tájékoztatójában ezen kívül olvashatunk arról is, hogy melyek az alvállalkozó jogai az építési munkaterület átadása során, valamint arról is, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell átadni az építtetőnek a munkaterület átadásakor.

 

Részletes információt az alábbi elérhetőségen kaphatnak az Építésijog.hu Figyelő előfizetői:

http://epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/epitkezesi-utmutato/1356-10-6-epitesi-munkaterulet-atadasa-visszaadasa-az-epitteto-reszere

 

Az Építésijog.hu Figyelő előfizetésével kapcsolatban itt található információ >> 


Kapcsolódó cikkek:

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás