2013. október 07.

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen

2013 augusztusában készült el a 15 emeletes csepeli magasház megújult homlokzata, melynek hő- és hangszigetelése a Knauf Insulation – az erre az építménykategóriára vonatkozó legszigorúbb követelményeknek is megfelelő – Nobasil FKD-S/FKD kőzetgyapot lemezeivel készült.

A csepeli lakóház 15 emeletével nemcsak a panelrengetegből emelkedik ki, de magassága miatt a felújításhoz használt szigetelőanyagoknak is különleges követelményeknek kellett megfelelni. Az építőanyagok és épületszerkezetek tűzvédelmi követelményeit szabályozó 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet részletesen leírja az alkalmazható szigetelőanyagok minősítéseit.

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen
A Nobasil FKD S ásványgyapottal a hő- és hangszigetelés is lényegesen javult

Az épület úgynevezett magas épület (a legfelső építményszint szintmagassága meghaladja a 30 métert), emiatt az I. tűzállósági fokozatba tartozik, így a homlokzat szigetelésére csak A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba sorolt szigetelőanyag használható, amely megfelel az RE 180 perces tűzállósági teljesítménynek. A felújításnál mindezeken felül kiemelt figyelem irányult az állványozásra (a teljes épületmagasság több mint 50 méter!), illetve a dübelezésre is (30 méter felett 12 db/m2 a sarkoknál). A felújítás sikeres lebonyolításához nagy szükség volt összehangolt logisztikára (helyszínre szállítás, függőleges anyagmozgatás), az ÉMI által minősített, tapasztalt kivitelezők gyakorlatára, és a gyártók rendszeres ellenőrzésére, segítve az anyagok szakszerű beépítését.

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen

Az épület nemcsak energetikailag újult meg, de az építésziroda által készített színterv eredményeképpen városképileg is üdítő színfoltja lett Csepelnek. Az ásványgyapot szigetelőlapok használatával az épületek hőszigetelése mellett a hangszigetelés is lényegesen javul. (Megjegyezzük, hogy a 80 mm vastagságú Nobasil FKD-S ásványgyapot szigeteléssel a ház lakói – hála a szigorú tűzvédelmi előírásoknak – tulajdonképpen ingyen kapták a hangszigetelést a felújítással, ami a forgalmas főút mellett nagy ajándék mindenkinek.)

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen

Az átadáskori szép állapot megmaradását garantálhatja a Graytherm MW rendszer öntisztuló, UV álló szilikonvakolata, ami páratechnikailag is jól alkalmazkodik az ásványgyapothoz, ezzel is biztosítva a „lélegző” homlokzat kialakítását.

(x)

 

 

A 15 emeletes lakóház szigetelési munkái kiemelt követelményeket támasztottak a kivitelezővel szemben

A magasház tetszetős új vakolatával Csepel üdítő színfoltjává vált

hírlevél-feliratkozás

épjog